29/03/2024

Италиански сеизмолог: Турция натиска много силно България

Салваторе Барба е сеизмолог в Италианския национален институт по сеизмология и вулканология със седалище в Рим (на снимката).

– В България земята се люлее часове и дори минути след Италия. Има ли връзка между трусовете?

– Няма връзка. Земетресенията в България се дължат на Турската плоча, която се мести на запад, а от България се мести към юг. Има два вида механизми. Единият е екстензионен (по протежение на разлома), а другият е транскорентен (напряко). Вторият е типичен за трусовете в Турция, а тези в Италия са от първия тип. България и Италия са твърде далече една от друга, за да има връзка между земетресенията им. Макар да не се изключва априори каквото и да било, това не е достатъчно, за да се свържат двете земетресения.

– Значи съвпадението на трусовете е случайно?

– Да. Тези в България са заради процесите в Турция.

– А те могат ли да повлияят в обратна посока, т.е. на Турция?

– Не, само този вариант е възможен. Случилото се по-рано в Турция влияе на България. Натискът, който Турция упражнява върху България, е силен. Италия е много далече, така че дори да се измести на сантиметри, в България това не може да бъде почувствано.

– Може ли да се говори за експлозия на енергия в Италия и България?

– Не, нямаме увеличаване на енергията. Във вътрешността тя си е все същата. По-скоро става въпрос за изпускане на енергия. Представете си земна маса, която натиска от години и в един момент се образува фрактура в нея. Така се освобождава акумулираната енергия във вътрешността на Земята.

– Най-силният трус в България бе на 22 май, но и в момента има серия от трусове. Докога така?

– Сериите от трусове имат много променлива продължителност. Може да е дни, но и седмици, а при много силните земетръси още по-дълго. И властите трябва да са подготвени за реакция при този вариант. В миналото трусовете в Емилия-Романя са продължавали месеци, дори години. Има дори случаи и на 4 г.

– Кой вид сгради са най-рискови при трус?

– Тези, при чието строителство не са спазени правилата за устойчивост. В Италия има жилища, строени през XVII век, които са устоявали и на много силни земетресения, и такива, строени в последните 20-ина години, които не са устояли.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?1403065

One thought on “Италиански сеизмолог: Турция натиска много силно България

  1. Само глупаците, вярват в случайности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *