19/04/2024

Пловдивският владика пак се прочу: Раздаде антигей медали

Напористият владика на Пловдив Николай отличи пазарджишкия прокурор Стефан Янев и кмета на града Тодор Попов заради позициите им спрямо хомосексуализма. Направи го на върха на Деня на съединението.
След тържествената света литургия по случай 125-годишнината от Съединението митрополитът връчи орден „Св. апостол Ерм“, първа степен, последователно на кмета Тодор Попов и на прокурора Стефан Янев.

Грамота получи и председателят на Общинския съвет Георги Йорданов, съобщава Вести. Тримата са наградени за отстояване на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността, казват от църквата.

Имената на тримата наградени се прочуха покрай скандала, който се разрази след приемането на член 14 от наредбата за обществения ред на община Пазарджик, забраняващ публичното демонстриране на сексуална и друга ориентация.

След сигнал срещу дискриминационния текст от окръжната прокуратура в Пазарджик обявиха демонстрирането на сексуална ориентация за безсрамие и отказаха намеса по случая със скандалния текст в наредбата. Прокуратурата в Пазарджик защити гейовете от неадекватния  свой колега.

В постановлението, подписано от пазарджишкия прокурор Стефан Янев, се казва, че различната сексуална ориентация е противоестествена.
Според становището на прокурора сексуалната ориентация може да бъде променяна чрез „агитация с думи, жестове, мимики и възклицания, представяне на картини, образи и филми. По-късно Върховната административна прокуратура отмени скандалното постановление на
Янев.

В официална позиция на Пловдивската митрополия по случая се казва, че Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които са били подложени прокурор Стефан Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция във връзка с текста от Наредбата за обществения ред и „отказа на местната община да разреши провеждане на гей парад в града“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *