27/04/2024

Министър Марин Райков предложил на премиера Марин Райков да назначи Марин Райков за посланик

Съветът по външна политика и публична дипломация на НС на БСП настоява президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици на България в чужбина, съобщи БСП.

„Политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това, противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите.

В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица“, се казва в декларацията.

„Престижът и достойнството на институциите трябва да бъдат пазени. Затова разчитаме да бъде изградено конструктивно взаимодействие между президент и правителство по въпросите на външната политика на Република България и очаква тонът да бъде зададен от българския президент като институция, създадена да олицетворява и да работи за единството на българската нация“, пише още в декларацията.

http://www.segabg.com/article.php?id=649878

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *