29/03/2024

Нечувана касапница в Норвегия – над 90 жертви! (видео)

Норвежецът, дегизиран като полицай, който откри в петък следобед безразборна стрелба на младежко събиране на норвежкия остров Ютьоя, е устроил истинска касапница – жертвите са 84.

Два часа по-рано мощна бомба избухна в 15:26 местно време като причини смъртта на 7 души и рани десетки в правителствения сектор в центъра на норвежката столица Осло. Така общият брой на загиналите при двете последователни нападения в Норвегия е 91. Властите обаче уточняват, че е възможно броят на жертвите да нарасне, тъй като в резултат на стрелбата на острова има изключително тежко ранени.

Трагедията е най-голямото нападение срещу Норвегия от Втората световна война насам, коментират световните агенции. Премиерът на страната Йенс Столтенберг също определи двойното нападение като „национална трагедия“

Атентатите са най-смъртоносните в Западна Европа след този в Мадрид през 2004 г.

„Последните ни данни сочат поне 80 жертви. Не можем да гарантираме, че те няма да се увеличават“, заяви полицейският началник Ойстен Мьоланд на пресконференция. От трагедията има и няколко тежко ранени, но засега официално не се посочва броят им.

„Все още работим по версията, че е възможно няколко души да са участвали в това. Използвано е поне едно автоматично оръжие“, допълни колегата му Свейнунг Спонхейм, зам.-началник на полицията в Осло.

„Същият човек е основният заподозрян за бомбите в Осло. Експлозивите са били в кола, взривена след като атентаторът е напуснал мястото. Подозираме, че той е отишъл с кола от столицата до острова.“

Малко преди 11 часа българско време нападателят бе официално обвинен за двете нападения.

Истинско клане на остров Ютьоя - жертвите в Норвегия са над 90 (обновена в 10.45 ч.)Според норвежките медии това е нападателят на острова и вероятният организатор на атентата в Осло.
 

[dagbladet.no]

 

Очевидци разказаха тази нощ, че нападателят – висок, рус норвежец, говорещ с диалект от района на Осло и свързан с десни екстремисти – е стрелял безразборно, движейки се из малкото островче в търсене на жертви.

Властите не разкриват идентичността му, но според норвежките медии той се казва Андерш Беринг Брейвик и полицията е претърсила тази нощ апартамента му в столицата.

На Ютьоя бе организиран летен събор на младежката структура на управляващата Работническа партия и по програма в събота пред около 600 младежи на възраст 14-19 години трябваше да говори премиерът Йенс Столтенберг.

Истинско клане на остров Ютьоя - жертвите в Норвегия са над 90 (обновена в 10.45 ч.)Снимка на норвежки криминален репортер показва кошмарната гледка, разкрила се пред очите на полицията – бреговете на островчето са били осеяни с трупове на момчета и момичета.
 

Associated Press

 

Младежите описваха с SMS-и и телефонни обаждания картина на пълен хаос. Поне 50 се спасяваха като се хвърляха във водата и плуваха 500 м до брега, други разказваха как са се крили под леглата в местната хижа и чуват как куршумите се удрят по стените.

Полицията кръжеше с хеликоптери, но не можеше да се намеси, докато не спре стрелбата или не пристигнат специалните антитерористични части.

След задържането на норвежеца на острова бяха открити неизбухнали експлозиви.

Истинско клане на остров Ютьоя - жертвите в Норвегия са над 90 (обновена в 10.45 ч.) На летния лагер са се събрали 560-600 младежи.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *