28/09/2020

Борисов върна мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази обещанието си и върна получения от президента мандат за съставяне на правителство. Преди това бившият премиер представи кабинета, с който би управлявал.

Борисов направи това за малко повече от пет минути, а не за половин час, както вчера прогнозира.

В представеното от Борисов правителство влизат почти всички от неговите досегашни министри и няколко депутата от ГЕРБ.

След като получи мандата, той подчерта, че така, както преди четири години ГЕРБ дойде на власт, така и сега българският народ е пожелал и в този парламент да ги посочи като първа политическа сила, цитира го „Фокус”.

„Обещахме на нашите избиратели да не влизаме в безпринципни коалиции и единственият шанс да се направи правителство беше с „Атака”, тъй като категорично сме казали, че с БСП и ДПС няма да влизаме в преговори. Само че с партия, която седи на европейския химн, която нарича посланиците на нашите европейски партньори „дебелобузи чичковци” –  а ние се надяваме в следващия програмен период да получим 25 млрд. безвъзмездна помощ – няма шанс да направим правителство.“
Това заяви Борисов по адрес на „Атака“, чиито депутати седнаха, докато при сформирането на новия парламент звучеше европейският химн.

Борисов добави, че го е срам за лидера на БСП и ПЕС и Лютви Местан, които влизат в задкулисни, безпринципни и чрез парламентарни трикове – игри, за да съставят правителство.

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че партията му не участва и няма да участва в трикове. Той добави, че най-приятелски би казал на Станишев и Местан:

„Те бяха горделиви, знаейки, че са направили уйдурма с „Атака“. Да бяха казали – дайте ни един депутат, аз лично щях да им гласувам един глас, само да не се излагаме в Европа. Видяхте как демонстративно всички посланици се изнизаха от парламента, когато Волен Сидеров и „Атака“ седнаха в парламента. Това е тежък удар в Европа“.

Борисов допълни, че със 120 депутати БСП и ДПС няма как да направят правителство на мнозинството, затова той щял да бъде честен към българите и да гласува за тях.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че 4 години е управлявал правителство на малцинството, но е удържал да не направи коалиция с „Атака“.

Членовете на кабинета:

министър-председател – Бойко Борисов
вицепремиер и министър на МРРБ – Лиляна Павлова
вицепремиер и министър по европейските фондове – Томислав Дончев
министър на финансите – Владислав Горанов
министър на икономиката и туризма – Делян Добрев
министър на енергетиката – Димитър Главчев
министър на транспорта – Ивайло Московски
министър на електронното управление – Доброслав Димитров
министър на вътрешните работи – Веселин Вучков
министър на външните работи – Николай Младенов
министър на правосъдите – Диана Ковачева
министър на отбраната – Аню Ангелов
министър на социалната политика – Тотю Младенов
министър на образованието – Стефан Воденичаров
министър на здравеопазването – Десислава Атанасова
министър на околната среда и водите – Ивелина Василева
министър на земеделието – Десислава Танева
министър на културата – Вежди Рашидов
министър на спорта Свилен Нейков

След като Борисов върна мандата, Росен Плевнелиев потвърди, че още днес ще го връчи на втората парламентарно представена политическа сила – БСП. От пресслужбата на президентството уточниха, че това ще стане в 15,30 ч.

Лидерът на левицата Сергей Станишев и номинираният за премиер Пламен Орешарски обявиха по-рано след консултации с държавния глава, че имат готовност да го приемат, а още във вторник другата седмица да обяват новия кабинет.

От форума:
Гласувах за ГЕРБ, но се радвам, че няма да сътавят правителство. Защото като гредам Бойко нищо не е проумял шом предлага същите некадърни муцуни за министри. Тези не стават даже да носят папки на служителите и експертите в министерствата.
хус

http://dnes.dir.bg/news/izbori-2013-13975133

Снимката е на БГНЕС

(Visited 67 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *