19/04/2024

Прокуратурата: В МВР са изтрили информацията за незаконни подслушвания

Липса на контрол върху експлоатацията на техниката, възможност за злоупотреби, незаконно използване, а оттам и предпоставки за нерегламентирано подслушване.

Това са изводите от проверката на прокуратурата в МВР по сигнала на Сергей Станишев. Установено е, че е изтрита важна информация. Започва разследване срещу четирима служители.

Това обяви  на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Иззето е цялото видеонаблюдение на град София в период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника, заяви пред журналистите пък главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”.

„Констатирахме редица нарушения в ежедневната работа с автомобила. Налице са фрапиращи разминавания между дневниците на излизанията от гаража на техниката и записите в пътните му книжки. В дни, в които не е отразено излизане на автомобила, той е засечен от видеонаблюдението на СДВР. На 15,16 и 26 март този автомобил е трябвало да бъде в гаража, но от записите се вижда, че той е в София“, заяви той по повод автомобила с техника, който бе иззет от МВР по време на проверката.

Установено е още, че в службата, която се занимава с подслушването – СДОТО, не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки от екипа, няма и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, посочи още Сарафов.

По думите му, се намираме в „страната на сенките“.

Сарафов добави, че е в деня, в който Станишев обяви за сигнала, в СДОТО е направен опит за саботиране на проверката и е изтрита информация.
Това е направено от Радко Димитров, началник на Отдел 04 в службата.

„На 28 март (тогава стана известно за сигнала – б.р.) Димитров е имал 50-годишен юбилей и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Димитров изтрил всички данни от картите на автомобила със специализирана техника. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител“, разказа още Сарафов.

Той добави, че в хода на проверката е направен и опит да се подведе проверяващият екип за детайлните възможности на използваната техника.

Затова с постановление на градския прокурор Николай Кокинов е образувано наказателно производство срещу Димитров и трима директори в СДОТО в последните години. Срещу предишните управлявали службата – Цветан Иванов и Камен Костов, за това, че не са изпълнили задълженията си като длъжностни лица и не са създали необходимите условия за използване на специализираната техника, създавайки тежки последици за уронване престижа на МВР.
Срещу настоящия шеф на СДОТО Сергей Кацаров наказателното производство е само за това, че не е изпълнил задълженията си по служба.
Радко Димитров ще бъде разследван за изтриването на данните.

„Посоченият кръг от хора не изчерпва всички отговорни лица, като в хода на разследването може да се установят и други такива“, посочи Кокинов.

Главният прокурор уточни, че една от целите е да бъде възстановена изтритата информация, едва тогава ще може да се потвърди дали наистина са били подслушвани конкретни политици и бизнесмени.

Прокурор Роман Василев допълни, че няма открити законови разпореждания за следене и подслушване на такива хора. На въпрос дали автомобилът със специалната техника е минавал покрай домовете или офисите им, той отклони отговара с думите: „Знаем къде е минавал автомобилът”. Магистратът допълни, че той има пълната автономност на мобилните оператори.

Докато не възстановим изтритата информация, ние не можем да потвърдим или отречем и дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, каза още Сарафов.
Цацаров обаче коментира, че му е трудно да допусне, че са извършвали самостоятелни мисии с автомобила.

По време на проверката 10 прокурори са разпитали 22-ма души.

„След всичко това се налага цялостен въпрос – как се извършва тази дейност и на другите места? Нито ДАНС, нито МВР трябва да имат такава дирекция. Трябва да има отделна агенция, вън от службите за сигурност. Затова ще направим предложение – службата да излезе от състава на МВР и другата съответна служба да излезе от ДАНС”, обобщи Сотир Цацаров.
Той уточни, че в момента, в който бъде конституирано Народното събрание, ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на СРС.
„Тоягата и микрофона не трябва да бъдат в една и съща ръка”, категоричен бе главният прокурор.

Как се стигна до проверката

В края на март лидерът на БСП обяви, че е получил сигнал, в който има информация, че от септември 2009 г. група в системата на МВР нерегламентирано и противозаконно е подслушвала политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протестите. Сред подслушваните били самият Станишев, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов и банкерката Цветелина Бориславова.

Според данните, лично Цветанов разпореждал подслушването. Той обаче категорично отрече това и заяви, че ако някой го докаже, ще се оттегли от политиката завинаги.

http://dnes.dir.bg/news/podslushvane-izbori-2013-13638434

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *