21/09/2020

Министър Трайков: 600 са опасните язовири

Опасните язовири в България са шестстотин. Това съобщи в предаването „Седмицата“ на радио „Дарик“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. До 20 февруари ще приключи проверката на всички тях и ще се прецени кои да бъдат изпуснати частично или напълно и къде да се коригират съоръженията.

След бедствието в село Бисер в понеделник, при което заради скъсана стена на язовир „Иваново“ загинаха десет души, правителството реши да прехвърли управлението на всички язовири в страната на икономическото министерство.

Трайков поясни, че решението на кабинета не означава, че държавното дружество „Язовири и каскади“ ще стане собственик на всички язовири в страната, а само ще ги контролира. Когато се установи нередност или опасност, „Язовири и каскади“ ще дават предписание на областния управител и на кмета на съответната община какво да предприемат  и срок, в който да стане това.

От думите на министъра се разбра, че ведомството няма да се интересува кой е собственикът на съответния язовир, както е в случая с „Иваново“, а предписанията ще са задължителни за изпълнение от областния управител и кмета.  „Кретенско е сега да се казва, че няма пари. Когато става дума за живота на хората, истинските лидери – кметовете, трябва да свършат работа – на кредит, с приходи, с облигационен заем, с лотария, работата трябва да се свърши“, каза Трайков.

По-късно в същото предаване министърът на земеделието Мирослав Найденов поясни, че контролът върху язовирите ще е на „Язовири и каскади“ към министерството на енергетиката, оператор ще е „Напоителни системи“ към агроведомството, а собствеността ще остане на общините.

(Visited 108 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *