16/04/2024

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление. Доживяхме!

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила досъдебното производство за проверката в МВР във връзка с подслушванията, защото са събрани достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов е извършил престъпление, съобщиха от СГП.

На него обаче не могат да бъдат повдигнати обвинения, защото той е кандидат-депутат, става ясно от съобщението на прокуратурата. От него става ясно, че Цветанов съзнателно е допуснал нарушението на процедурите при прилагане на СРС в Специализираната дирекция „Оперативно-технически операции“ (СДОТО).

След резултатите от проверката бяха образувани четири досъдебни производства срещу бивши и настоящи директори на дирекцията.

След началото на проверката, бившият вътрешен министър Цветанов обяви, че ако се потвърди, че с негово участие е имало нерегламентирано подслушване, той ще се оттегли от политиката. Миналата седмица в интервю за Би Ти Ви бившият земеделски министър Мирослав Найденов, срещу когото също има дело и три обвинения, обяви, че МВР е подслушвало всички министри от кабинета на ГЕРБ по нареждане на Цветанов.  Малко след това Найденов стана защитен свидетел по досъдебното производство.

Проверката за нерегламентирано подслушване в МВР започна след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, че по заповед на Цветанов са подслушвани политици и журналисти. В края на март екип от 12 прокурори начело с доскорошния градски прокурор Николай Кокинов и неговият заместник Роман Василев започна проверка по сигнала. Резултатите от нея показаха, че 2/3 от него е верен и че липсват писменни правила за работата на СДОТО.

В момента начело на СГП е именно Василев (бел.ред. той е получавал подарък от Цветанов пистолет за работата си по знакови акции на МВР), след като Кокинов подаде оставка. Повод за нея бяха разпространени в петък записи на разговори между Кокинов, бившият премиер Бойко Борисов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, от които става ясно, че прокурорът дава на Борисов предварително резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР и освен това тримата обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт. Върховната касационна прокуратура (ВКП) назначи проверка за установяване на автентичността им. Преди два дни Цацаров заяви, че няма никакво съмнение, че записаният разговор е проведен.

Проверяващите от прокуратурата установиха „фрапиращи разминавания за използването на мобилната техника“, липса на регламент за постановяването на задачите на всеки от екипа, липсвал е разписан механизъм как се отчитат действията на служителите. Нямало е и правила и за тренировъчни излизания на автомобилите.

„Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов. Същият, в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС“, пишат от прокуратурата.

Ето цялото съобщение на прокуратурата:

„Днес, 30.04.2013г., Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 от НК /срещу Кацаров и по чл.311 от НК/ и срещу Радко Димитров по чл.287а от НК.Наказателното производство е спряно на основание чл.25 т.3 от НПК, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност /имунитет/ за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.     След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на г-н Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване“.

БЕЛ. РЕД.: НЕ СЛУЧАЙНО ЦВЕТАНОВ ОТХАПА ОТ БЮДЖЕТА СРАМНИТЕ 100 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ. ДА ВИДИМ СЕГА ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ ЛИ ОТ ПОЛИТИКАТА, КАКТО ОБЕЩА. НИЩО НЕ Е СИГУРНО ПРИ ГОНСУРАТЛЪКА, КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ДЕМОНСТРИРАХА КАКТО ЦВ.ЦВ., ТАКА И Б. Б.- БУДА, И КОМПАНИЯ.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/04/30/2052314_prokuraturata_cvetanov_e_izvurshil_prestuplenie/

Снимката е на Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *