14/07/2020

Украински майстори вдигнаха кръста на църквата “Свети Николай” (снимки)

Специализирана бригада украински майстори вдигна днес на височина от 22 метра позлатения кръст на новостроящата се църква “Свети Николай” в Пловдив. Украинският екип работи от един месец върху основния купол на храма, за да го обшие със небесносини метални плочки и да постави 36 златни звезди.

Основният ктитор на църквата Кирил Василев, управляващ собственик на фирма Хелиос метал център ООД каза, че е избрал украинските майстори, виждайки тяхната работа в град Николаевск.

“Оттам дойде и моята идея за този храм – той просто грабна очите ми и затова го пресъздавам в Пловдив, само че 2,5 пъти по-голям от оригинала. Такова бе желанието на Пловдивския митрополит Николай, който вчера освети двуметровия кръст, преди да бъде качен върху купола. Предпочетох да избера за ювелирната работа хора, които имат опит и доказани постижения” – разказа г-н Василев.

Украинската фирма, работеща в църквата “Свети Николай”,  е и една от малцината избрани за изпълнение на храмовите поръчки на известния манастир Киевско-Печорска лавра в Украйна.

Цялата монтажна работа продължи около час и четиридесет минути, като при закрепването на двуметровия кръст трима работници, качени в коша на подемна вишка използваха специализирани уреди като лазерен отвес и компас, за да ориентират хоризонталните части на разпятието точно в посока “север-юг” според изискванията на източноправославния канон.

В прекия смисъл новата църква “Свети Николай” е желязна, защото това е металът, който е предпочел ктиторът Кирил Василев, за да придаде на новия храм повече финес и лекота. Металните конструкции, използвани тук правят новия храм по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение с познатото стандартно строителство, обяснява Кирил Василев.

На практика куполите, покривът и основните носещи части на новата църква най-напред са създадени от метал в цеховете на Хелиос метал център ООД и после само се монтират на място, обясни г-н Василев. Най-отгоре на кръста има монтиран и гръмоотвод, който ще “обира” светкавиците на целия жилищен квартал и ще го пази от стихиите.
Строителството на “Свети Николай” стартира на 4 юли 2011 година и през тази година ще бъде окончателно завършено. Каменното покритие,  което ще бъде поставено на пода на храма ще бъде от гранит.
При избора на цветовете за новата църква е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто. Вътре в църквата “Свети Николай” ще има бял иконостас, но за него, за зографисването и за камбаната е още рано да говорим, обясни Кирил Василев.

Като дълбоко религиозен човек ктиторът се въздържа да коментира стойността на разходите, които е направил досега. Той каза, че неговото вътрешно убеждение е, че църквата трябва да бъде построена и завършена така, както я е виждал в мечтите си. Искам новият храм да радва очите на хората, както радва и моите, заключи той.

Текст и снимки: Михаил Ванчев

(Visited 323 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Украински майстори вдигнаха кръста на църквата “Свети Николай” (снимки)

  1. Да са благословени от Бог ктитора и ръцете, който са изградили този красив християнски храм!

  2. Хубава новина!

    Правилно е „Киевско-ПечЕрска лавра“. /от украинската дума „печера“ – пещера. На територията на Киево-Печерската лавра има пещери, в които са положени телата на починали свещеници – телата са се мумифицирали./
    Украинският град, споменат в статията, не е Николаевск, а Николаев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *