19/04/2024

Православни, католически и мюсюлмански духовници са били доносници

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), обяви Комисията по досиетата на сайта си. Патриарх Максим няма агентурно минало.

Всички митрополити с картончета са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”.

Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, а Русенският митрополит Неофит се подвизавал като Симеонов.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с „Линкълн”-а, който му бе поверен да кара, е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност, припомня Дарик радио. Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.

От комисията обаче уточняват, че проверката в църквата продължава.

Миналия декември Комисията по досиетата заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите там, за да бъдат проверени за агентурно минало. В края на същия месец Българската православна църква внесе в Комисията по досиетата списък на всички от ръководството на църквата.

На свой ред данъчните служби и инспекцията по труда започнаха проверка на Светия синод за похарчени държавни пари и плащани осигуровки по сигнал на КТ „Подкрепа“.

Главният мюфтия от 2006 г. Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей, сочи още проверка на комисията сред Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), която също продължава. Той е работел като агент и след 10.11.1989 г.

Освен него, Недим Хафъз Ибрахим Генджев, който бе председател на ВМС до април миналата година, също е работел за ДС като разузнавач II степен през 1973 г., а през 1977 г. е преназначен за инспектор IV степен. Генджев е главен мюфтия по време на т.нар. „възродителен процес“.

Недим Генджев и Мустафа Алиш Хаджи водеха дела в съда кой е законният главен мюфтия. Съдът реши накрая да признае Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия.

Още няколко членове на ВМС имат картончета в ДС.

Главата на Католическата църква в България – епископът на Софийско-Пловдивска епархия Георги Йовчев пък е бил агент Петър. С агентурно минало е и монсеньор Комисията по досиетата публикува и имената на агентите от Мюсюлманското изповедание. Сред тях са Насуф Халил Насуф – Районен Мюфтия и член на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) от 2006 г., Недим Хафъз Ибрахим Генджев – Председател на ВМС от 12.05.2010 г. до  20.04.2011 г., Осман Хасанов Исмаилов – Член на ВМС от 2006 г. до 2008 г., Ридван Мустафа Кадьов – Член на ВМС от 2006 г. до 2008 г., Шефкет Мурад Хаджи – Член на ВМС от 2006 г. до 2008 г. – Вижте подробности тук.

Проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на православното и мюсюлманското вероизповедания пордължава, уточниха от комисията.

С агентурно минало е и монсеньор Георги Иванов Йовчев – Епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31.07.1988 г.,у която е най-голямата католическа общност в България. Той също е с досие в ДС.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *