20/04/2024

Коварна пневмония ни удря в топлите дни, слушалки не я ловят!

Коварна пневмония, която джипитата трудно разпознават, плъзна заради циганското
лято. Резките промени в температурата и топлото време спомагат за
разпространението на опасните вируси. Това съобщи за „Стандарт“ д-р Соня Ангелова от столичната Специализирана болница по белодробни заболявания „Св. София“.

Най-застрашени от заразата са страдащите от астма и други болежки на
белите дробове, пушачите и хората с понижен имунитет, изтъкна специалистката.
Атипичната пневмония често се бърка с респираторно заболяване или грип,
предупреждава специалистката. Докато се усетим, опасните вируси се размножават
в белите дробове и човек разбира, когато болестта е напреднала и трябва да бъде
приет в болница.

При хронично болните може да се стигне до дихателна недостатъчност.  Един от сигурните признаци за скритата пневмония е острата и упорита кашлица, която продължава повече от една седмица. В такъв случай болният трябва да се консултира с джипито си.

Коварното е, че докторските слушалки не я откриват. За разлика от бронхита, пневмонията се хваща само с рентгенова снимка, подчерта д-р Ангелова. Тя уточни, че талон за това изследване може да даде семейният лекар или да изпрати пациента си при специалист по пулмология, който ще назначи снимката.

Хората не си обръщат внимание и болестта се усложнява, изтъкна специалистката. Тя разказа, че в болницата са приели студент по медицина с тежка пневмония. Младокът пипнал болестта, тъй като организмът му бил изтощен от зубрене за изпити и нередовно хранене, коментира д-р Ангелова. Лечението става с подходящ антибиотик и витамини.

Пушачите често пипват пневмония, защото димът блокира малките реснички на белите дробове и те не могат да отблъскват вирусите и бактериите. В повишен риск са и пасивните пушачи. Сезонният грип също може да направи път на пневмонията, но този път тя е бактериална.

Тази година се очаква да ни атакуват три вируса, от които най-агресивен се очаква да бъде „Пърт“. Свинският грип също е „сред заподозрените“, но той, според световните експерти, протича по-леко и засяга предимно деца и много възрастни хора. Все още в нито една страна на ЕС няма грипна епидемия, има само отделни случаи, сочат данните.

Според прогнозите се очаква грипните вируси да ни атакуват след Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *