26/04/2024

Трите ЕРП-та са измъкнали от джобовете ни 200 млн. лева

Енергото отхапа 200 млн. от парите на българите. Вместо да харчат за храна или дрехи, хората са внесли крупната сума в касите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Милионите покриват увеличението на тока с 13% от 1 юли 2012 г.

Оттогава до края на февруари тази година сме платили близо 3 млрд. лв. за електричество. Домакинствата можеше да си спестят поне 200 млн. лв., ако държавният регулатор беше намерил по-рано резервите за намаляване на цената на тока, които откри след невиждани протести в цялата страна седем месеца по-късно.

От вчера електричеството е средно със 7 на сто по-евтино. Има още резерви за сваляне на цената от 1 юли, съобщи вчера шефът на Енергийния холдинг Михаил Андонов. Сред тях са намаление до 10% на таксата за пренос на енергия, включително и преразглеждане на договорите с американските тецове в „Марица-изток“.

Още едно намаление на цените на тока може да има от 1 юли, стана ясно от думите на Андонов. Според него от лятото такса „пренос“, която се плаща от всички потребители, може да бъде намалена с 5-10%. Това обаче може да се случи, ако бъдат изпълнени определени условия. Те са свързани с намаляване на таксите за зелена и кафява енергия, както и за невъзстановяемите разходи.

Свалянето на кафявата добавка, която отива за тока от когенерациите на топлофикациите, може да стане благодарение на по-евтиния газ. Зелената добавка пък може да се намали, ако бъде въведен фонд, който да събира средства за подпомагане на преференциалните цени на ВЕИ-тата, обясни Андонов.

Според него другата такса, която беше въведена през 2012 г. заради американските ТЕЦ-ове „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“, може да бъде намалена, ако се предоговорят условията с двете централи.

Средно с около 5 лв. по-малко ще платим със следващата си сметка за ток, след като вчера ДКЕВР окончателно реши да намали цените с около 7% от 5 март. Хората, които не се отопляват с ток, ще спестят до 2 лв. на месец от по-ниските тарифи. Останалите ще пестят значително повече от 7-10 лв. всеки месец. Така новите цени ще спестят на българите общо около 110 млн. лв. до 1 юли, сочат изчисленията.

http://www.standartnews.com/biznes-biznes/energoto_ni_svi_200_mln___-180132.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *