24/04/2024

Варненският кмет Кирил Йорданов най-сетне подаде оставка

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде дългоочакваната оставка. „Поискаха я и днес аз я давам. Тези, които я скандираха, очевидно не са мнозинството и ги разграничавам от тези, които излязоха да гласуват“, каза той.

Йорданов близо 13 години и половина управлява Варна. Оставката идва след близо месец на масови протести и самозапалването на 36-годишния Пламен Горанов пред Общината в града. Днес бе обявен Ден на траур в негова памет, има и поклонение.

Според Йорданов оставката му ще е ущърб на хилядите хора, които и преди дни му дали доверието си, предаде БГНЕС. Освен това твърде горещи били събитията, за да се прецени трезво и да се съди правилно.
Не аз хвърлих страната в бедствия и немотия и аз не мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за тока и горивата, обясни той и поясни, че „сме жертви на сценарий, жертва стана и Пламен.“

„Виновниците за това, което се случва, са други, няма да бъда аз. Времето ще покаже това. Името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината. Границите бяха минати, но това е мое бреме, което ще нося до изчистването му“, коментира още Йорданов.

Той благодари на варненци, че са го избрали 4 пъти. И пожела на града, в който е роден и обича – разум, здраве и добро бъдеще.

„Тук пред мен е оставката ми, смятах да я връча сега, но не виждам на кого, затова ще я внеса в деловодството на Общинския съвет. Не възнамерявам да правя допълнителни изявления“, обясни вече кметът в оставка и добави, че в следващите дни ще бъде на разположение на медиите.

Въпреки натиска на улицата градоначалникът на два пъти отказа да сдаде властта. На 3 март ГЕРБ свали политическата си подкрепа за кмета и го призова незабавно да се оттегли, но Йорданов отново не подаде оставка.

Вместо това поиска извънредно заседание на местния парламент, на което да съобщи намеренията си. Градоначалникът предупреди, че на сесията ще чуят „страшни истини”. Такава сесия обаче бе отказана.
Според председателя на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов подобно заседание не е необходимо, тъй като решението за оставка на градоначалника е лично и по никакъв начин не зависи от вота на съветниците.

„Кирил Йорданов бе най-малкото зло, което можехме да предложим като кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна. Издигането му е реално политическа грешка на партията“, призна по-рано днес министърът на вътрешните работи и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов.

Междувременно днес председателят на временната комисия за проучване на факти за корупция по високите етажи на властта Яне Янев заяви, че в Община Варна има организирана престъпна група, начело с кмета Кирил Йорданов.

В групата имало и общински съветници, представители на бизнеса, поясни Янев, но отказа да посочи засега от кои партии са съветниците – това обеща да направи в най-близко време, след като всички факти бъдат проучени от експертите на комисията.

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-kiril-yordanov-13282896?nt=11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *