20/04/2024

Почина президентът на Венецуела Чавес, подозират умишлено заразяване

Президентът на Венецуела Уго Чавес почина след двугодишна битка с рака. В страната е обявен седемдневен траур. Военните обявиха, че са лоялни към вицепрезидента Николас Мадуро.

„Получихме най-тежката и най-трагичната новина – комендантът президент Уго Чавес е починал днес (вторник) в 4.25 ч.”, обяви Николас Мадуро в ефира на държавна телевизия, предадоха АФП и Ройтерс.

Той допълни, че са разположени сили за сигурност – армия и полиция, които ще „съпроводят и защитят народа и ще гарантират мира”. Ръководителите на армията на Венецуела се появиха на живо по държавната телевизия и обещаха да бъдат лоялни към Николас Мадуро.

58-годишният Чавес управлява южноамериканската държава 14 години. Той бе преизбран през октомври, не можа да положи клетва за нов мандат на предвидената дата 10 януари.

Часове преди новината за кончината на Уго Чавес, вицепрезидентът заяви, че раковото заболяване е поредният заговор на враговете на страната в поредицата конспирации. Комисия от учени щяла да разследва дали президентът е заразен умишлено. Николас Мадуро отбеляза, че „в историята има много подобни примери, последният от които е заболяването на палестинския лидер Ясер Арафат“.

Военното аташе към посолството на САЩ е обявено за персона нон грата заради срещи с венецуелски офицери и заговорничене за дестабилизация на страната. „Дипломатът се казва Дейвид Делмонако, след 24 часа той трябва да напусне Венецуела. Дипломатическата нота вече е предадена на САЩ, които са длъжни да отзоват военното си аташе,“ поясни Мадуро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

http://dnes.dir.bg/news/zagovor-ugo-chaves-venetzuela-13278807

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *