29/03/2024

Премиерът на Чехия: Политическа игра на Борисов и Цацаров с ЧЕЗ

Ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра, заяви чешкият премиер Петър Нечас, цитиран от в. „Право“ и агенция ЧТК.

Чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ, припомня ЧТК, цитирана от БТА.

„Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос. Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще установите, че не разпределителят ЧЕЗ, а енергията от възобновяеми източници има много по-голям дял за растежа им“, изтъква Нечас.

По думите му обвиненията на Цацаров срещу ЧЕЗ не са разследвани от независим регулаторен орган.

„Никой, освен независим регулатор, не може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти“, заяви още Нечас, допълвайки, че неотдавна Чехия се е застъпила за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Освен това, можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история“, отбелязва още чешкият премиер.

„Право“ коментира, че правителството на Борисов е подало оставка на 20 февруари заради масовите протести срещу високите цени на тока, които отчасти бяха насочени срещу ЧЕЗ България, предаде БГНЕС. От компанията отхвърлиха повечето от критиките, заявявайки, че цените на електричеството в България се определят от регулаторния орган. По-голямото потребление на ток и по-високите сметки са резултат от по-дългия период на отчитане през декември, добавиха още от ЧЕЗ.

Според главния проукрор обаче проверката в компанията е установила множество нарушения, включително данъчни, и препоръча лицензът й да бъде отнет. Засега обаче от ДКЕВР не са започнали такава процедура.

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-chez-sotir-tzatzarov-13412135

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *