19/04/2024

Руски експерт: Атентатът в Бургас може да е работа на български радикали

Медиите в Русия продължават да коментират атентата в Бургас срещу автобус на израелски туристи в сряда, при който загинаха седем души, а над 30 бяха ранени.

България отдавна не бе ставала мишена на терористи – последната подобна експлозия там датира от 27 години. Не е изключено, че местните спецслужби са се поотпуснали, забелязва „Комсомолская правда“.

Агенция Росбалт отхвърля мнения на експерти, цитирани в българския печат, според които властите реагират недостатъчно адекватно. Очевидно е, че тъкмо властите в България имат интерес да бъдат установени истинските поръчители на терористичния акт. Друг въпрос е, че малката държава от периферията на ЕС няма голям опит в предотвратяването и разследването на атентати от световно равнище, се казва в коментара.

България никога не е била център или специална цел на конфесионален или политически радикализъм, напомня агенцията. „Едва ли е коректно обаче да се свеждат нещата до този кръг от проблеми“, заявява цитиран от нея руски експерт.

„В самата България има сили, недоволни от развитието на ситуацията в страната“, включително крайно националистически и радикални групировки, посочва Артьом Улунян от Центъра за балкански, кавказки и централноазиатски изследвания в Института за обща история към Руската академия на науките. При все това „предупрежденията, получавани по-рано от тайни служби в чужбина“, сочат според него „известна тенденция, при положение че България активно участва в международните дела и в Близкия, и в Средния изток“.

„Твърде е възможно“ атентатът да е свързан с една от „съвсем малките“ радикални групировки в България, недоволна примерно от българската „позиция относно Афганистан, включването на страната в международните работи, в отношенията с външния свят или просто с политическо-икономическата ситуация“, добавя руският експерт.

Не бива да забравяме, че подобни престъпления често се извършват „под чуждо знаме“ – за отвличане на вниманието и за пренасочването му към хора, „предварително обречени да се наричат радикали“, допълва Росбалт.

„Вече се знае, че (престъпникът) не е бил мюсюлманин“, твърди „Комерсант“, но припомня, че израелските власти обвиниха във връзка с атентата Иран и ливанската радикална групировка Хизбула.

Думите на израелския премиер Нетаняху, обещал „мощен отговор“, предизвикаха неодобрение в България; самият Иран също отрича да е замесен в бургаската трагедия, отбелязва вестникът. Цитирани в него експерти обаче не изключват Израел да си отмъсти чрез прецизни ликвидации на високопоставени ирански служители.

„Основният въпрос е кой всъщност стои зад атентата – това ще определи действията на израелското ръководство“, заявява пред изданието Боаз Ганор, директор на израелския Институт за борба с тероризма. Според него, ако става дума за Иран, Израел няма да започне операция срещу ирански ядрени обекти, а ще реагира с пореден болезнен удар в тайната война между двете държави, пише „Комерсант“.

Агентурната мрежа на Израел в Иран, ликвидирала вече неколцина ирански ядрени учени, може да бъде преориентирана към премахване на командири от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, обяснява за всекидневника израелският политолог Арик Елман. Ако пък се установи, че зад атентата стои подкрепяната от Иран ливанска шиитска организация Хизбула, експертите прогнозират различни варианти – от точкови удари срещу нейни лидери до военна операция, обобщава „Комерсант“.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/ruski_ekspert_atentatat_moje_da_e_delo_na_balgarski_radikali-157999.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *