27/04/2024

Кандидатът за президент на червените се казва Ивайло Калфин

Кандидатът на БСП за президентските избори на есен ще е Ивайло Калфин. Това стана ясно днес след като Националният съвет на партията проведе предварителни избори.
Първоначално кандидатите бяха десет, но петима си подадоха отвод. Преди гласуването се отказаха пловдивският бизнесмен Георги Гергов, бившият посланик на България в Египет Иван Гайтанджиев, депутатът Петър Курумбашев, бившият евродепутат Атанас Папаризов и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

При провелото се гласуване Ивайло Калфин получи 75 гласа, а вторият – Янаки Стоилов – 35. Президентският съветник Иво Атанасов беше подкрепен само от седем свои съпартийци, а юристът Георги Близнашки и лидерът на БСП в Банкя Стефан Василев – от по петима.

След гласуването Янаки Стоилов благодари на всички, които са го подкрепили. „Независимо, че решението е публично, при евентуална загуба на изборите, отговорността трябва да е лична – на лидера на партията“, посочи още той.

Пред „Дневник“ Иво Атанасов каза, че е склонен да се включи в кандидат-президентска двойка с Ивайло Калфин, тъй като на предишните избори евродепутатът е показал, че трудно може да мобилизира твърдия електорат.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *