24/04/2024

Никола Добрев: Кризата не е тежка, но няма и светла перспектива за икономиката

Никола Добрев

Д-р Никола Добрев е главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД, Пловдив.

Притежава дългогодишен опит в научно-изследователската област на цветните метали, административното управление, управлението на производството и търговията с цветни метали. Има над 60 публикации по металургия на цветните метали, както и по управление на производството и фирмите.Член е на Международната академия по екология в Санкт Петербург, Русия, на Комисията по информация, образование и имидж към Международната цинкова асоциация, както и на Световния консултативен съвет по оловото и цинка.

Светът продължава да изнемогва и да се бори с последиците от най-тежката финансова и икономическа криза за последните десетилетия. Как КЦМ преминава през тази ситуация?

– В криза никой не преживява лесно. В една фирма кризата съществува тогава, когато нейната продукция не е конкурентна и тя не може да се продава на пазара. Така че светът може да е цветущ, но ако твоята продукция не е конкурентна, ти си в криза. В случая ние постоянно се стремим нашата продукция да е конкурентноспособна при условията на международния пазар. Това е едно постоянно действие, защото условията се променят непрестанно и ти трябва да отговаряш на тези условия.Що се отнася до външните фактори, обуславящи една финансово-икономическа криза в света и в икономиката като цяло, това са последици, които ние трябва да ги отчитаме и да правим съответните стъпки и мерки, за да неутрализираме негативното влияние. А когато е положително – максимално да го използваме.

Днес състоянието е много трудно, защото финансовите пазари са изключително динамични. Дълговата криза в Европа основно засяга бюджетните средства, държавните средства, но те неминуемо се отразяват и върху общото икономическо състояние и живота на държавите. Това от своя страна води до едни много непредсказуеми промени на валутните курсове. Ние сме вързани твърдо към еврото, но в края на краищата, когато се разчитаме всичко е в доларова позиция и може да получим негативен резултат. Както и обратното: дори и да не работиш хубаво, да получиш „кух” положителен резултат.

Виждате колко е сложно всичко. И затова ежедневно трябва да се натиска пулсът, да го усещаш и да вземаш съответните мерки. Не бих казал, че кризата е тежка, но не бих казал, че има една светла перспектива за развитие на икономиката като цяло. Общо взето имаме стагниране.

Вашата продукция е предназначена за промишлено потребление и индиректно търсенето подсказва дали живее и промишлеността от други отрасли. Какво подсказва търсенето към момента на вашата продукция?

Продължава – investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *