20/04/2024

Знаменитият Мичио Каку: Без съмнение извънземните съществуват

Галактиката Млечен път е толкова огромна, че няма никакви съмнения: извънземните съществуват. Такова е мнението на знаменития физик теоретик Мичио Каку (Michio Kaku) (на снимката. Той е завършил Харвард, един от авторите е на струнната теория, университетски преподаветел). Каку твърдо отстоява своята позиция, отговаряйки на въпрос за наличието на извънземен живот.

„Някои авторитетни професори и служители в науката казват, че очевидно ние сме единствената форма на живот във Вселената. Но спрете, поемете си въздух! Замислете се – колко са там звездите, след като само космическият телескоп Хъбъл (на голямата снимка – този телескоп ни помогна да видим удивителния далечен космос) позволява да видими около 100 милиарда галактики! Но това е само видимата Вселена”, разсъждава ученият.

„Всяка галактика се състои от стотици милиарди звезди. В това космическо пространство определено има непознати за нас форми на живот”, заявява Мичио Каку.

Последните планетарни открития, направени с помощта на телескопа Кеплер, потвърждават съществуването на огромен брой планети в нашата галактическа околност, в това число и подобни на Земята светове, на които вероятно също се е развивал живот.

„Ние открихме цял „зоопарк” от екзотични планети. Много от тях коренно се отличават от планетите, разположени в Слънчевата система. На някои от тях има дълбоки океани, възможно дълбоки стотици километри и животът в тези водни светове може да изглежда напълно очевиден, поддържа японския учен и астробиологът Люис Дартнел. Мисля, че механизмите, влияещи на развитието на извънземните риби, много приличат на земните”.

Последните достижения в областта на астрономията – откриването на други планети в Млечния път, позволява на учените да предлагат най-различни хипотези за възможностите за съществуването на извънземен живот.  А Мичио Каку дори описва строежа на възможните извънземни.

„За образуване на развита цивилизация са необходими три ингредиента (основни съставки). Първо стереоочи – това са очите на ловеца, защото хищникът е по-умен от плячката. Ето защо ние казваме „хитрата лисица”, както и „глупавият заек”. Ако сте хищник, то ще хващате плячката бидейки прикрити и хитри.

Второ, те трябва да имат ръце, пръсти и нокти или пипала, тоест крайници, с помощта на които могат да строят машини и в крайна сметка – звездолети.

И трето – език. Той им е необходим за общуване, за да предават натрупаните знания от поколение на поколение”, заключава известния физик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *