Необикновено явление в челябинско езеро след метеорита (снимки)

Жителите на Челябинска област се сблъскаха с нова странна аномалия. Само за една нощ езерото Синеглазово (Синеокото) се покри с хиляди малки преспи с причудливи форми. На вид те повече приличат на шапки, а някои ги оприличават и на сладкарски изделия.

Вече ги наричат снежни рула. Те са диаметър не повече от 30 сантиметра, сгънати са от двете страни. Разхвърляни са хаотично върху леда и се разрушават и при най-малкото докосване.

Засега над този феномен си блъскат главите дори метеоролозите. Казват, че нищо такова не са виждали в практиката си. И не изключват, че това явление може да е свързано по някакъв начин с неотдавнашното падане на големия метеорит край Челябинск (вижте подробности тук).

Но има и друга много банална версия. Преди няколко години подобни преспи „израснаха” в САЩ. Също върху лед на езеро. Там рулата от падналия сняг беше навъртял не много силен вятър.
Източник: 5-tv.ru

(Visited 137 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>