25/04/2024

Японски учени създадоха 26 поколения клонирани мишки

Специалисти от японския институт за физически и химически изследвания Рикен в град Кобе, префектура Хуго, са произвели 26 поколения клонирани мишки, които произхождат от една единствена, съобщават средствата за информация в страната на изгряващото слънце.

По време на работата си учените най-напред клонирали оригинална мишка, след което възпроизвеждали отново и отново вече получените клонинги в продължение на осем години. През този период били създадени 581 клонинга.

Преди подобен метод на клониране, който е основан на присаждането на соматични клетъчни ядра позволявал да се създадат само 2 до 6 поколения животни заради неконтролируемите генетични изменения. Специалистите от Рикен успели забележително да повишат ефективността на метода за сметка на добавянето в средата за израстване на клетките на веществото трихостатин, което намалява равнището на нежеланите промени. Всички получени клонинги напълно съответствали на характеристиките на обикновените мишки – можели да се размножават и живели средно около две години, което е нормалната продължителност на живота за този вид.

От института подчертават, че тази верига от 26 клонирани поколения спокойно е могла да бъде продължена още. „Резултатите от изследването показаха, че нашият метод позволява да се избягват натрупванията на генетични отклонения в процесите на клониране”, коментира професор Терухико Вакаяма, ръководител на научния екип. Той отбелязва още, че технологията на клониране с такова ниво на ефективност може да бъде използвана за нуждите на селско-стопанското животновъдство или за запазването на редки видове животни.

Подобни резултати от изследвания японските учени публикуваха в американското научно списание Cell Stem Cell.

Снимката е на EPA/ИТАР-ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *