09/05/2024

Марин Райков е новият министър-председател в служебния кабинет

Както се очакваше и упорито се говореше през последните няколко дни, посланикът ни в Париж Марин Райков ще е премиер на служебното правителство.

Членовете на служебния кабинет, който ще бъде официално представен всеки момент, се събират в президентството.

Марин Райков, Калин Христов, Деяна Костадинова, Петър Стойчев и Екатерина Захариева вече пристигнаха на „Дондуков“1.

Според последните версии Захариева, която е главен секретар на държавния глава, ще бъде не само регионален министър, но и вицепремиер.

По-късно стана ясно, че Райков ще бъде освен премиер и външен министър.

Вицепремиери ще са три жени. Едната ще отговаря за икономиката, втората – за социалните политики, третата – за еврофондовете.

За първи път вътрешният министър също ще е жена, при това генерал. Първо мислех да назнача Владо Пенев за вътрешен министър – доброто ченге от „Под прикритие“, пошегува се президентът.

Ще има и специален министър за електронното правителство.

При избора си не съм допускал влияние от никой, категоричен бе държавният глава.

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. Именно в трудни моменти служебните кабинети са задавали посоката за излизане от кризата. Вярвам, че и сега ще бъде така, каза президентът.

Разпускам Народното събрание на 15 март и насрочвам избори на 12 май, заяви той.

Ще бъде създаден граждански борд за честни избори.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Тъжното в този избор е, че новият ни премиер е започнал дипломатическата си кариера още по времето на Тодор Живков. А това означава, че е бил директно подчинен на Държавна сигурност.

В случая не става дума непрестанно и черногледо да се връщаме назад в отминалото време. А за това, че чрез офшорните фирми, приватизирали за жълти стотинки индустрията на България, и чрез представители на службите, преляли се в мафията, винаги ще се намери кой да му извие ръцете в своя полза, а не в полза на народа дори пред нас да стои свестен човек.

Не се освободихме от миналото, значи ще продължаваме да си патим.

Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 г.

Тогава баща му Райко Николов е бил прес- и културно аташе в българското посолство. По-късно Николов е бил посланик в Кувейт, Йемен, Италия и Югославия, както и при службите на ООН в Женева.

Най-трудните му години са през втората половина на 80-те години в Рим по време на арестуването на Сергей Антонов и процеса срещу него.

Марин Райков е завършил е Международни отношения в Икономическия университет в София. Започва работа в Министерството на външните работи през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа“.

През 1998 г. влиза в политиката като зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. От 2001 до 2005 г. е посланик във Франция. През 2009-2010 г. отново е зам.-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, а след това за втори път става посланик на България във Франция.

Текстът е обновен

http://standartnews.com/balgariya-politika/marin_raykov_e_premierat-180876.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *