26/04/2024

Или шефът на БЕХ не знае какво говори, или са му дърпали ушите

За пореден път и по най-грозен начин управляващите българската енергетика се опитаха да дадат за „охлаждане“ на журналистите надробената от тях попара.

Днес от Българския енергиен холдинг изпратиха съобщение, с което опровергават медийни публикации, в които се пише, че компанията планира да емитира 1 млрд. лева дълг – точен цитат на думите на изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов, казани на брифинг във вторник:

„Българският енергиен холдинг планира да емитира два заема по 250 млн. евро.“ (250+250 = 500х2 = 1000, б.р.)

Това със сигурност го има записано на поне 5 ТВ камери и поне два пъти повече диктофона, които са основното помощно средство на журналистите.

След това всички медии, които имаха представители на пресконференцията, излязоха с информацията, че БЕХ ще търси 1 млрд. лв. от заеми.

На въпрос на Money.bg тогава даже бяха посочени и целите на заема – рефинансиране на задълженията за заема за АЕЦ Белене (190 млн. евро), както и осигуряване на ресурс за важните проекти, в които България участва.

Лично Андонов тогава посочи, че средствата ще отидат за изграждане на две междусистемни газови връзки с Гърция и Турция, както и че ще могат да бъдат използване за строителството на нашия дял от НАБУКО.

Днес обаче от пресцентъра на БЕХ опитаха да замажат положението, че не ставало дума за 500 млн. евро, а за 500 млн. лева.

Зад този пореден опит за изкривяване на истината явно седи реалното състояние на Българския енергиен холдинг – този организационен „Франкенщайн“, в който е съсредоточена почти цялата ни енергетика.

Ситуацията смешно много прилича на тази, при която бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев си позволи да направи прогноза, че токът може да поскъпне с 2-3% и веднага беше извикан в Министерството на икономиката и след дърпане на ушите от страна на министър Добрев и депутатите от ГЕРБ – Димитър Главчев и Диян Червенкондев, рязко промени позицията си.

На пресконференция след това стана ясно, че всъщност той е казал, не че токът ще поскъпне, а нещо друго. Важно е да отбележим, че и думите на Семерджиев за поскъпване на тока бяха също записано от ТВ камерите и репортерските диктофони.

И така в тази шизофренна ситуация, в която се намира българската енергетика, станала повод за всенародна революция, журналистите отново бяха посочени за неразбрали.

Искрено се надявам колегите от телевизиите да имат възможност да възпроизведат този запис с думите на Андонов, за да се разбере в крайна сметка кой какво говори и прави, за да може след това да му бъде поискана отговорност за думите.

Може би си струва – като акт на добра воля – да припомним на ръководството на БЕХ каква съдба имаше Ангел Семерджиев…

http://news.ibox.bg/news/id_1312333151

One thought on “Или шефът на БЕХ не знае какво говори, или са му дърпали ушите

  1. На светът му липсва мъдрост,обич и вяра!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *