20/04/2024

Wikileaks: САЩ се домогват до банковите сметки на европейците

Изучавайки новата информация, публикувана на сайта на Wikileaks, журналистите от Suddeutsche Zeitung бият тревога: споразумението за обмен на услуги (Тisa) може да позволи на чуждестранни финансови институции напълно законно да получат достъп до данните на клиентите на европейските банки.

Съответните преговори са в ход в австралийското посолство в Женева при засилени мерки за сигурност.

„В документите, с които разполагат Suddeutsche Zeitung, NDR и WDR, се казва, че  материалите за преговорите, класифицирани като „САЩ – Поверително“,  трябва „да се съхраняват само в безопасни сгради, помещения и контейнери“, пише в статията.

На сайтa Wikileaks e публикуван един от разделите на бъдещия договор, посветен на финансовите корпорации. „Например, в член 11 Съединените щати имат изискване за това всички страни, подписали Тisa,  да разрешат на финансовите концерни свободно да теглят данни от техните директории“, пише Suddeutsche Zeitung.

Проектът на договора бе разкритикуван от  представителя на партия „Зелените“ – евродепутатът Sven Gigold: “Опасността се състои в това от Европа да изтичат данни за сметките на  гражданите и бизнеса и да бъдат на разположение на правителството на САЩ и разузнавателните служби“.  В допълнение, поради други условия на договора „ще бъде по-трудно да се ограничават финансовите пазари“, добавя Gigold.

Не е съгласен с Тisa и неназован „инсайдер“ в Брюксел. Той посочва, че всяко разпространение на данни в рамките на ЕС трябва да съответства на законите за защита на данните в Съюза.

В статията възможните последици от приемането на Тisa се сравняват с скандала, който избухна около правилата за обмен на данни в системата за междубанкови разплащания Swift.

Бел. ред.: „Светът е достатъчно голям, за да удовлетвори нуждите на всеки човек, но твърде малък, за да удовлетвори човешката алчност!“, е казал мъдрецът Махатма Ганди.

Източник: Suddeutsche Zeitung

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/sorge-um-datensicherheit-usa-greifen-nach-kontodaten-europaeischer-buerger-1.2007052

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *