20/01/2022

Президентът: Вероятно другата седмица ще имаме служебно правитлество

Вероятно между сряда и петък следващата седмица най-рано би могло да се посочат хората за служебния кабинет, обяви президентът. Той вече има график на своите стъпки за излизане от политическата криза.

Росен Плевнелиев даде изявление, след като премиерът в оставка Бойко Борисов му върна мандата за съставяне на правителство.

„Утре има Консултативен съвет по национална сигурност. Той трябва да гарантира сигурността на гражданите, устойчивостта на правовия ред и да покаже, че институциите на държавата работят, независимо от протестите“, заяви държавният глава.

В сряда той ще връчи мандата на БСП, в четвъртък ще направи обръщение в Народното събрание, в което ще даде „пълна яснота“ какво следва оттук нататък, а в петък ще връчи мандата на ДПС, ако БСП откаже.

От левицата и ДПС вече заявиха, че ще откажат да правят кабинет в рамките на този парламент.

„Ако и трите политически сили откажат, в понеделник излизам с ясни послания от един президент, който си носи кръста и се отнася максимално отговорно към институциите. Тогава ще чуете приоритетите на служебното правителство. Вероятно между сряда и петък следващата седмица най-рано би могло да се посочат и хората, които ще застанат с името си в тази трудна и тежка за държавата ситуация, за да може по приоритетите да има задачи“, каза Плевнелиев.

Той припомни, че не може да назначава програмно правителство.
„Очаквам през тази седмица отговорното отношение на всички парламентарно представени сили. Държавата през тази седмица ще е под светлините на прожекторите не само от гражданите, но и от Европа, и от света”, призова Плевнелиев.

Президентът се определи като отговорен човек, който иска максимално да отговори на обществения интерес.

„Благодаря на медиите, които ме критикуваха. Работя по исканията, които получих от гражданите. Те са разпратени до всички компетентни институции. Аз съм избран от 2 млн. души”, каза държавният глава.
Той поясни, че е силно мотивиран, обединител на нацията и ще чуе всеки, ще даде възможност на всеки, но законите ще се спазват.

Премиерът Бойко Борисов пък предложи, след като върна мандата, БСП или ДПС да съставят нов кабинет.

„Гарантирам им по 20 депутата от ГЕРБ всеки ден и да работи парламентът докогато искат“, каза той. По този начин нямало да има съмнения, че изборите са манипулирани.

http://dnes.dir.bg/news/mandat-rosen-plevneliev-ostavkata-boyko-borisov-13198449

(Visited 42 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *