28/03/2024

Сесилия: Плаках при освобождаването на българските сестри, но не бях щастлива

Сесилия при плрземяването на осъдените на смърт български медицински сестри, осбвободени благодарение и на нея

Бившата съпруга на френския президент Никола Саркози, Сесилия Атиас, която имаше дейно участие за освобождаването на българските сестри, осъдени в Либия, заяви за „Гардиън“, че след като това се е случило е плакала с часове, но не е била щастлива.

Позицията й на технически съветник на Никола Саркози, по времето, когато сегашният президент на Франция бе министър на икономиката, финансите и индустрията, позволят на Сесилия Атиас да види множество проблеми и конфликти. Тя се опитва да разрешава много от тях – от домашното насилие и вируса ХИВ до трафика на хора.

Но истинското й активизиране започва с мисията за освобождаването на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия. Пет български сестри и един лекар бяха обвинени в заразяването на стотици деца с вируса ХИВ и въпреки доказателствата, потвърждаващи тяхната невинност, те бяха осъдени на смърт.

„Не знам защо се заех с това, реших, че мога да направя нещо по въпроса. Бившият ми съпруг ми вярваше и когато казах: „Мисля, че мога да направя нещо, просто ме остави да опитам“, той отговори: „Добре, давай“, разкри Сесилия Атиас.

Първото пътуване до Триполи е траело 20 часа, а следващото 45 – „без спане, без храна, само с разговори един с друг, без правителство, без лидер“ според думите на самата бивша първа дама на Франция. Под лидер тя има предвид Муамар Кадафи, с когото е имала няколко срещи на четири очи.

„Казах му, че не може да направи това. „Тези жени умират, така че трябва да се държиш хуманно, казах му аз“, спомня си госпожа Атиас.

В крайна сметка директната молба помага и сестрите се завръщат в България. „Плаках с часове, когато бяха освободени. Беше прекалено силна емоция, прекалено голямо напрежение. Нямаше радост, не бях щастлива, беше: „Свършено е, ще живеят“, каза още Атиас.

Случаят с българските сестри действа като вдъхновение за Атиас за новата й фондация, съобщава БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *