26/04/2024

Учени: Facebook кара много хора да ненавиждат живота си

Най-голямата социална мрежа в света – Facebook, кара хората да се чувстват нещастни и да ненавиждат живота, твърдят германски изследователи от Хумболтовия университет в Берлин и техническия университет в Дармщад.

Според Los Angeles Times в проучването германците са стигнали до заключението, че разглеждайки снимките на своите пътешестващи “приятели” или четейки техните щастливи статуси, хората започват да чувстват завист и престават да се радват на живота.

Изследователите заключили, че потребителите, които прекарват по-малко време в социалната мрежа, се чувстват много по-щастливи.

В проучването са участвали 357 души, повечето от тях – студенти от университетите в Германия. Една трета от анкетираните признават, че започват да изпитват завист, разглеждайки страници във Facebook.

От своя страна, анализаторите предлагат на потребителите да прекарват по-малко време в социалните мрежи или да блокират нови снимки и състоянието на някои потребители с по-активен и интересен живот. Учените обаче признават, че това може да създаде определена заплаха за съществуването на Facebook.

През лятото на 2012 г. подобно проучване бе проведено от Университета в Салфорд. Тогава експертите също така стигнаха до заключението, че използването на социални мрежи, такива като Facebook и Twitter, карат хората да се чувстват некомфортно – те  изпитват тревожност и завист.

Facebook е една от най-популярните социални мрежи в света, в която са регистрирани повече от 900 милиона души. Седалището на фирмата се намира в Менло Парк (Калифорния). Броят на активните потребители на Facebook, които най-малко веднъж месечно влизат в профила си е не по-малко от 850 милиона. Очакваше се до края на 2012 г. броят на активните потребители да надхвърли 1 млрд.

Read more: http://30dumi.eu/2013/01/germanski-ucheni-sotsialnite-mrezhi-predizvikvat-zavist-i-nenavist-ka-m-zhivota/#ixzz2IsO2zxLM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *