28/05/2020

Радиационна зараза пъпли в Япония, стигна до 12-милионния Токио!

Млада майка с детето си напуска жилището, снимка на ЕРА/БГНЕСВ редица префектури на Япония са измерени повишени нива на радиационния фон след изпускането в атмосферата на радиоактивни вещества от авариралата АЕЦ „Фукушима“ 1, предаде ИТАР-ТАСС. От петък до днес на територията на електроцентралата станаха три експлозии – последната бе през нощта.

Съществуват опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на силна радиация, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. В района на електростанцията радиацията е достигнала опасни за човека нива. Нивото на радиацията около третия енергоблок на атомната електроцентрала надвишава 400 пъти допустимата годишна норма. Там са измерени стойности на радиационния фон от порядъка на 400 милисиверта в час, което е хиляди пъти над нормата.

В Токио, с население 12 милиона жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезия, които най-вероятно са били донесени от вятъра, който духа от посоката на „Фукушима“ 1, на около 240 километра от японската столица, предаде Ройтерс, като си позова на Агенция Киодо. В града вече се забелязват признаци на паника, посочва Ройтерс. Някои от жителите на Токио го напускат, а други се запасяват с храна и вода.

В един от най-големите универсални магазини в Япония – „Дон Кихот“ в центъра на Токио, са разпродадени всички портативни радиоприемници, джобни фенерчета, свещи, туби за гориво и спални чували. Нивото на радиационния фон се е стабилизирало и засега е много под опасните стойности, посочва Ройтерс, като се позовава на местни официални източници.

В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличила около 40 пъти – 1222 наносиверта в час, но все още в под стойностите, при които възниква опасност за човешкото здраве.

В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. В префектура Точиги, северно от Токио, нивото на радиация е 33 пъти над нормата, предаде агенция Киодо, цитирана от „Фокус“.

Ройтерс посочва, че радиация с ниво 400 милисиверта в час е 20 пъти по-висока от годишната норма, на която са изложени някои работници в ядрени електроцентрали или миньорите в уранови мини.

При катастрофата в Чернобил са били евакуирани всички райони, в които нивото на радиация е било над 350 милисиверта на час.

При нормален радиационен фон човек е изложен на около 2 милисиверта на година. При нива на облъчване около 100 милисиверта на година се забелязва увеличение на случаите на ракови заболявания.

Натрупването на 1000 милисиверта предизвиква рак в един от всеки петима души. Единична доза от 1000 милисиверта предизвиква симптоми на лъчева болест, а при единична доза от 5000 милисиверта половината от облъчените умират в рамките на един месец. Ройтерс изтъква, че е много малко вероятно населението в районите близо до електроцентралата да бъде изложено на радиация с опасна интензивност.

Японският премиер Наото Кан призова днес всички, които живеят в радиус до 20 километра около „Фукушима“ 1, да се евакуират. Властите препоръчаха на жителите в районите, разположени на разстояние между 20 и 30 километра от атомната електроцентрала да не излизат от домовете си. „Над Фукушима“ 1 е обявена зона, забранена за полети, с радиус 30 километра, в която се допускат само самолети и вертолети, пряко ангажирани със спасителните и аварийните работи.

„Няма основание за повишаване на напрежението в България заради японските атомни централи. Няма основание и за самоволно вземане на защитни мерки“, успокои в интервю за БНР Мариана Низамска – началник на аварийното планиране в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

По думите й, няма как радиацията да стигне до България. Японското правителство взима всички мерки за овладяване на ситуацията и намаляване на всякакви последствия, увериха от АЯР.

dir.bg

(Visited 190 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *