26/04/2024

Всяка година изяждаме по 100 000 тона ГМО соя

Близо 100 000 тона генномодифицирана соя внася страната ни за нуждите на хранителната промишленост, научи РЕПУБЛИКА.

С тази соя, отглеждана в лаборатория, се правят салами, вафли, кренвирши, кайма, с нея се хранят и животните.

„Имаме селектирани български сортове соя, но нашето производство е крайно недостатъчно за нуждите на пазара”, казва доц. Георги Георгиев, началник на Опитна станция по соята – Павликени. Той и колегите му не се притесняват от ГМО храни, тъй като щяло да дойде момент в развитието на човечеството, в който живите организми ще свикнат с тях и няма да има странични ефекти.

„Европейската комисия одобрява допустими количества на ГМО в храните. Ние правим редовни проверки, нарушители има, има обаче и глоби”, казва Йордан Войнов, шеф на Агенцията по храните. Той е против генномодифицираните продукти, предпочита чиста българска храна. Съгласен е обаче, че фермерите все по-трудно ще отглеждат земеделски култури на полето заради замърсяването, а ще ги изместят учени, епруветки и лаборатории.

Тъпчем и животните

Над 70 процента от световното производство на соя, която се използва главно за храна на животни, е генномодифицирано. Това съобщи Франс прес в края на май, позовавайки се на проведения тогава световен форум за отговорно производство на соя. Така, искаме или не, изкуствената храна попада в организма на човека чрез приема на месо.

По-болни и мутирали

Повече болни от рак, страдащи от алергии, деца с вродени аномалии. Това са само част от резултатите от храненето ни с некачествена продукция, тъпкана с химия. ГМО продуктите са устойчиви за отглеждане, тъй като убиват бактерии и фермерите не търпят загуби, но същите свойства водят и до изменения в клетките на човека.

Пробивът на „Монсанто”

ЕС е разрешила вноса на ГМО соя в началото на месеца, създадена от американската компания „Монсанто”, показа проверка на РЕПУБЛИКА. Срещу това протестират редица организации. Те смятат, че оценката на рисковете за здравето на хората е „много повърхностна”. Не било отделено достатъчно внимание върху алергичните рискове, а и от ЕК не е извършен мониторинг върху здравословното състояние на хората след началната продажба на продуктите с тази соя.

http://www.reporterbg.com/index.php?id=49062

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *