29/03/2024

Нелегалните българи: евтин секс, мизерия, безправие

България продължава да „изнася“ свои социални проблеми в чужбина. Репортаж на Дойчландфунк наскоро обрисува ужасяващата картина на мизерия, експлоатация и безнадеждност в един германски град, залят от мигранти.

Манхайм, квартал Некарщат. Там живеят около 3000 българи. Немски не говорят, не знаят и почти нищо за страната, в която са пристигнали. Повечето от тях обаче разполагат с един адрес, който обещава помощ – легална или нелегална. Получили са го още в родината си. И в Манхайм има достатъчно от т. нар. „сдружения за приятелство“. В тях се говори на български или турски и всичко се предлага „на черно“- работа, жилище, та дори и жени – казва Петер Албрехт – началник на полицейския участък в Манхайм, Некарщат.

Според неговите данни има около 100 жени, които си създават необходимите контакти, включително и в сдруженията за приятелство, за да „обслужват“ после клиенти срещу заплащане. Парадоксално е, че тъкмо тази „услуга“ дава на жените легално право на престой. Много от тях изкарват по този начин прехраната на цели семейства.

Живот „на черно“

Евтин секс, прехрана, жилища, фирмени удостоверения – всичко се организира на място. Българите имат право да работят само като самонаети лица и това им отваря някои вратички: те започват работа като строителни или общи работници и получават надници от три до пет евро на час. Ако нямат късмет, не получават нито стотинка.

Семействата им живеят в коптори, наблъскани по 6 души в стая. Социалната работничка Севгюл Шашахин показва едно подобно място: въздухът мирише сладникаво-спарено на мръсотия, разложение и болест. Из помещенията се гонят плъхове и хлебарки. Някъде няма дори и ток или топла вода, така че децата често боледуват и не ходят на училище, казва тя.

На официалния пазар за наемане на жилища, българите нямат никакви шансове. От това се възползват безскрупулни наемодатели. Те дават стаи под наем за 300 до 700 евро месечно, без да сключват договор. Преди три години социалната работничка помагала на пет български семейства, сега броят им е вече 140. Един баща разказва, че запушвал с памук ушите на детето си вечер, за да не влизат хлебарките там докато спи. Но българските мигранти се примиряват с всичко – заради децата си, за да имат те бъдеще, се казва още в репортажа на Дойчландфунк.

Социални измами и организирана престъпност

Покрй българите, Манхайм се променя. Преди три години полицията проведе първите си хайки. Защото работата на черно, социалните измами, търговията с хора станаха ежедневие. Организираната престъпност отдавна се е настанила в Манхаймския квартал Некарщат – Вест.

Градът не е изключение. Карлсруе и Щутгарт явно също изпитват трудности да се справят с бързо нарастващия приток на мигранти. Райнхолд Гал – министър на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг апелира за съвместни действия на провинциално и федерално ниво за ограничаване на тези явления. Само че организираната престъпност в Манхайм-Некарщат отдавна се е наложила. Нужни са спешни действия.

АГ, ДФ, АРД, ДПА, Редактор: Б. Узунова
DW.DE

2 thoughts on “Нелегалните българи: евтин секс, мизерия, безправие

  1. Уважаеми модераторе.
    Знаем, колко е зле положението у нас и по света. Нужно ли е да ни напомняте всекидневно за това?
    Има една тема, която е много по-важна от мизерията по света и у нас и това са новите технологии на Меран Кеше, които той вече споделя напълно безплатно със света. У нас има тотално медийно затъмнение по този исторически въпрос. Идва нова ера.
    Предлагам вместо да тръбите за мизерията и да тласкате периодично съзнанието на хората в тъмната полярност, да давате гласност на новите технологии и фондация Кеше, които ще поставят основите на един по-добър свят.
    Благодаря Ви за разбирането!
    Не държа, това да бъде публикувано!

  2. А, следите ли развитието на нещата? Мисля, че има какво още да се публикува. Много държави получиха информацията вече, в това число и САЩ. Медиите мълчат, министрите мълчат, БАН мълчи……..каква тишина :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *