20/04/2024

Някой пази планетата ни от края на света (видео)

Все повече хора със страх очакват обещания край на света през декември 2012 г. Но ако разгледаме някои факти от историята на Земята се създава впечатлението, че сякаш някой пази нашата планета от бедствия с фатален край за цивилизацията.

На 26 декември 2004 г. в нула часа и 58 минути местно време недалече от остров Суматра в Индийския океан на дълбочина 30 км. земната кора се раздвижва. Индийската тектонична плоча с огромна скорост се врязва в Бирманското плато…

Започва най-мощното за цялата човешка история земетресение. Енергията, отделена в резултат на този чудовищен тектоничен сблъсък е достатъчна, за да се измести от орбитата си Луната. Само за първите няколко секунди земетресението предизвиква гигантснки разлом на земната кора с размери 100 на 400 километра! След това започва преместване на огромни маси океанска вода и страшната вълна цунами се отравя на пътешествие…

Няколко минути след земетресението 15-метрови вълни връхлитат Шри Ланка, Индонезия, Индия, Тайланд. Огромните вълни помитат всичко, което им се изпречи на пътя – акостирали кораби, сгради, пътища, хора.

Жертви на стихията станаха почти 300 хиляди души. Но според изчисленията на учените земетресение и цунами с такава мощ е трябвало да нанесе многократно по-големи щети от действителните мащаби. Някои учени дори са на мнение, че те биха могли да доведат до унищожаване на цялата земна цивилизация.

Според изчислениятата най-голямата вълна в историята е трябвало няколко пъти да обиколи земното кълбо, помитайки голяма част от сушата. Но това не се случва.

Цунами успява да достигне само до съседния континент Африка – до крайбрежието на ЮАР и Сомалия, до Северна и Южна Америка. Но след това стихията разко тръгва към спад. А повторна вълна цунами, въпреки всички прогнози, така и не се образува. Защо?

Защо нарушавайки всички закони на физиката гигантските вълни и мощното земетресение, което съкрати денонощието на нашата планета с 3 микросекунди, не изтриха половината човечество от лицето на Земята? Защо не започна повторна серия от подземни трусове и разрушителни цунами?

Отговор на тези въпроси няма.

Опитвайки се да обяснят този феномен днес някои учени предлагат сензационна хипотеза: нас ни е спасила само внезапната намеса на някакви тайнствена сила, която е спраля катастрофата. Що за сила е това? Версиите са много – от задействане на законите за вселенско равновесие до намесата на извънземен разум.

Зесага обаче въпросите са много, отговорите – малко. Тоест за учените има оигромно поле за изява.

One thought on “Някой пази планетата ни от края на света (видео)

  1. Ако трябва да те обесят, никога няма да се удавиш!!!! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *