26/04/2024

Скандал: Руски пилоти возят пътници пияни и дрогирани

Все повече пилоти на самолети в Русия приемат забранени препарати – алкохол или някакви забранени лекарства, съобщава Аргументи и факти. Експерти са установили, че зачестилите напоследък авиокатастрофи не са свързани с лошите качества на самолетите или с грешки на диспечерите, а с ниските професионални умения на пилотите. Специалистите констатират, че съвременните пилоти стремително губят квалификацията си и правят груби грешки.

В кръвта на руските пилоти се откриват и доста екзотични вещества. Медици от Далечния Изток са установили, че командир  на екипажа на рейс 758 на авиокомпанията „Якутия” преди излитането на самолета им от Магадан за Москва е пушил марихуана. За това е съобщ6ил ръководителят на Североизточното междурегионално териториално управление на Росавиация Александър Бугаков.

По думите му този инцидент е станал на 21 октомври. Тогава при провеждането на медицински контрол лекарите обърнали внимание на ускорения пулс и на високото кръвно налягане на командира на пътническия самолет, на втория пилот и на стюардесите. В резултат екипажът, който трябвало да превози 192 пътника, бил отстранен от полета. На пътниците се наложило да чакат в продължение на 12 часа да дойде нов екипаж.

Днес станаха известни резултатите от изследването на кръвта и урината на всички членове на екипажа. Станало ясно, че в пробите на командира и стюардесите имало следи от употреба на марихуана. В кръвта и урината на втория пилот не са открити никакви забранени вещества.

Във връзка с излезлите скандални факти за нарушаване на режима всички данни по този инцидент са предадени на Магаданската транспортна прокуратура и Федералната служба за безопасност на Русия, заяви Бугаков.

Според правилата, когато при медицински анализи се откриват следи от алкохол или някакви психотропни вещества, още повече – наркотични вещества у екипажите на самолети, те се отстраняват от полети. Нещо повече – те могат да бъдат лишени от бриветите си на пилоти. Засега не е известно какви санкции ще бъдат предприети спрямо екипажа на якутските авиолинии.

По-рано бе съобщено, че следователи от Якутия са предизвикали наказателно дело за един от пилотите на авиокомпанията на републиката, който бил задържан с крупна партида дрога. 32-годишният летец признал, че нееднократно е употребявал преди полет забранената смес за пушене. По-късно било установено, че пилотът не само че пушел трева, но се занимавал и с разпространението й.

Алкохол и забранени препарати са били открити и в кръвта на летците, загинали при две последователни големи катастрофи в Русия. Така в кръвта на щурмана на Ту-134, разбил се в края на юни край Петрозаводск, са били открити следи от алкохол. Според експертите, летецът се намирал в състояние на опиянение в лека степен, което косвено е станало причина за трагедията, отнела живота на десетки души.

Миналата седмица от отчета на Междудържавния авиационен комитет стана известно, че самолет Як-42, който катастрофира на 8 септември край Ярославъл е паднал заради голяма грешка на пилотите. Преди излитане те по грешка натискали педала на спирачките. Тогава в кръвта на втория пилот Игор Жевелов е открит препаратът фенобарбитал, който забавя реакциите на централната нервна система. Летецът приемал препарата през последните 11 години заради понижените си рефлекси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *