02/02/2023

Скандал: Руски пилоти возят пътници пияни и дрогирани

Все повече пилоти на самолети в Русия приемат забранени препарати – алкохол или някакви забранени лекарства, съобщава Аргументи и факти. Експерти са установили, че зачестилите напоследък авиокатастрофи не са свързани с лошите качества на самолетите или с грешки на диспечерите, а с ниските професионални умения на пилотите. Специалистите констатират, че съвременните пилоти стремително губят квалификацията си и правят груби грешки.

В кръвта на руските пилоти се откриват и доста екзотични вещества. Медици от Далечния Изток са установили, че командир  на екипажа на рейс 758 на авиокомпанията „Якутия” преди излитането на самолета им от Магадан за Москва е пушил марихуана. За това е съобщ6ил ръководителят на Североизточното междурегионално териториално управление на Росавиация Александър Бугаков.

По думите му този инцидент е станал на 21 октомври. Тогава при провеждането на медицински контрол лекарите обърнали внимание на ускорения пулс и на високото кръвно налягане на командира на пътническия самолет, на втория пилот и на стюардесите. В резултат екипажът, който трябвало да превози 192 пътника, бил отстранен от полета. На пътниците се наложило да чакат в продължение на 12 часа да дойде нов екипаж.

Днес станаха известни резултатите от изследването на кръвта и урината на всички членове на екипажа. Станало ясно, че в пробите на командира и стюардесите имало следи от употреба на марихуана. В кръвта и урината на втория пилот не са открити никакви забранени вещества.

Във връзка с излезлите скандални факти за нарушаване на режима всички данни по този инцидент са предадени на Магаданската транспортна прокуратура и Федералната служба за безопасност на Русия, заяви Бугаков.

Според правилата, когато при медицински анализи се откриват следи от алкохол или някакви психотропни вещества, още повече – наркотични вещества у екипажите на самолети, те се отстраняват от полети. Нещо повече – те могат да бъдат лишени от бриветите си на пилоти. Засега не е известно какви санкции ще бъдат предприети спрямо екипажа на якутските авиолинии.

По-рано бе съобщено, че следователи от Якутия са предизвикали наказателно дело за един от пилотите на авиокомпанията на републиката, който бил задържан с крупна партида дрога. 32-годишният летец признал, че нееднократно е употребявал преди полет забранената смес за пушене. По-късно било установено, че пилотът не само че пушел трева, но се занимавал и с разпространението й.

Алкохол и забранени препарати са били открити и в кръвта на летците, загинали при две последователни големи катастрофи в Русия. Така в кръвта на щурмана на Ту-134, разбил се в края на юни край Петрозаводск, са били открити следи от алкохол. Според експертите, летецът се намирал в състояние на опиянение в лека степен, което косвено е станало причина за трагедията, отнела живота на десетки души.

Миналата седмица от отчета на Междудържавния авиационен комитет стана известно, че самолет Як-42, който катастрофира на 8 септември край Ярославъл е паднал заради голяма грешка на пилотите. Преди излитане те по грешка натискали педала на спирачките. Тогава в кръвта на втория пилот Игор Жевелов е открит препаратът фенобарбитал, който забавя реакциите на централната нервна система. Летецът приемал препарата през последните 11 години заради понижените си рефлекси.

(Visited 257 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *