23/04/2024

Намалете оборотите, спете повече след превъртането на стрелките

Намалете оборотите и спете повече през идната седмица. Така ще усетите по-безболезнено смяната на часовото време, съветва националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

В нощта срещу 28 октомври всички трябваше да превъртим стрелките с един час назад. Промяната стана в 4,00 ч.

Биологичният часовник на човек трябва да се адаптира към новото време и това обикновено се случва за около седмица до 10 дни, обясни проф. Миланова пред БТА. Според нея всеки трябва да си изработи схема за справяне с промяната на часа.

Цялото тяло, не само психиката, трябва да се пренастрои към промяната. Обичайно през първата работна седмица след смяната на часа хората се чувстват по-различно. В този период сякаш по-бързо се уморяват, липсва им мотивацията, често се променя часът на заспиването, защото са нарушени биоритмите, уточни проф. Миланова. След този адаптивен период всичко се нормализира.

Проф. Миланова съветва в този период да се спи по-дълго, защото това е т. нар. метеорологична чувствителност. По-добре е през тази една седмица всичко да бъде по-забавено и да няма големи очаквания, за да няма разочарования.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *