26/04/2024

Революционен био пластир регенерира бързо увредените кости

Разработен е нов уникален метод за възстановяване на костите. Регенерирането им е на основата на колагенова платформа с частици, съдържащ ген, необходим за изграждането на костите. В хода на експериментите генът, кодиращ био пластира, успешно възстановявал костите, включително до затварянето на раните в черепите на опитни животни.

В хода на лабораторните експерименти било изяснено, че този ген също така стимулира растежа на нови клетки в костния мозък. Тази ДНК,  кодираща тробоцитарния фактор на растежа, наричан PDGF- B в съществуващите костни клетки при естествени условия, позволява на клетките да произвеждат белтъчини, отговарящи за растежа на костните тъкани.

Предишните опити в тази насока се основаваха на повторно въвеждане на белтък чрез инжекции. Това е доста скъпа, трудна и недостъпна за всеки процедура.

„Ние доставяме ДНК директно в клетките, което създава условия за повишаване на регенерацията на костната тъкан”, обяснява Алиажер Салем, професор от фармацевтичен колеж, съавтор на статията. „Ако се поставя само белтък е необходимо той непрестанно да се доставя с инжекции за поддържане на дозата”.

Изследователите предполагат, че пластирът ще има още няколко потенциални приложения в стоматологията. Например той може да бъде използван за възстановяване на костите във венците, които служат за основа на зъбните импланти.

Този метод също така може да бъде използван за реконструкция на главата и лицето.

Апробацията на метода върху опитни животни е дала обнадеждаващи резултати. Поставянето на био пластира води ускоряване растежа на костите 14 пъти по-бързо в сравнение със сега съществуващите методи.

Въпреки достиженията на науката обаче най-добре е да се пазим от травми при задаващите се поледици, напомнят травматолозите.

Източник: http://www.itechpost.com/articles/11759/20131109/a-bio-patch-that-can-regrow-bone.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *