25/05/2022

600 хиляди човека у нас работят и мизерстват

Анонсът на финансовия министър за въвеждането на регионално минимално възнаграждение за нас е не само неприемлив, а и неразбираем, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

600 000 души са в категорията на работещите бедни. Средната заплата у нас изостава от тази в Румъния с 24%.

На дискусия за доходите Димитров се обяви срещу „тенденциозното и преднамерено прокламиране на различия в заплащането на труда, базирани само на това къде живеем, а не на това колко и какъв труд влагаме в това, което произвеждаме“.

Той съобщи, че няма законно установен или колективно договорен механизъм, за регионални минимални заплати в ЕС. Има някои регионални проекции и то в страни със силно развити колективни договорни механизми – като например Германия, добави Димитров.

Асоциацията на индустриални капитал в България /АИКБ/ предлага минималната работна заплата да се договаря по икономически дейности. Както се договарят минималните осигурителни доходи за различните икономически дейности и професии, по същия начин може да се договаря МРЗ между работодателя и синдикати, а за бюджетната сфера – да се определя от правителството. Това каза пред журналисти Васил Велев, председател на асоциацията.
Има механизъм за договаряне на МРЗ по икономически дейности, но няма такъв отработен по територии, освен това, ако един човек живее в един град, а работи в друг, какво става тогава, попита Велев.

Пламен Димитров посочи още, че нетният размер на минималната работна заплата с малки изключения остава трайно около и под официалната линия на бедност, което е предпоставка за поддържането на постоянния контингент на работещи бедни.

По думите му друг източник за попълването на този контингент са така наречените ниско платени работници, които Евростат определя като наети на пълно работно време с брутна заплата под 67 процента от медиалната. В България този контингент не намалява и достига около 600 000 души, които са в категорията на работещите бедни, а през кризата техният брой се увеличава, заяви лидерът на КНСБ. Такива са работниците в шивашката, текстилна, обувна и кожухарска промишленост, търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, социалните дейности, обслужването на сгради, озеленяването, селското и горско стопанство. По този показател страната ни е в челото на европейска класацията заедно Литва и Латвия. 27 от наетите в България са нископлатени работници.

Средната заплата в България вече е 24% по-ниска от тази в Румъния, стана ясно още на форума.

http://dnes.dir.bg/news/zaplati-kragla-masa-knsb-sporat-zaplatite-zaplashtane-trud-12146276?nt=11

(Visited 34 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *