19/04/2024

Министър Младенов кипна по телевизията – питаха го за баща му, служил в ДС

Министърът на външните работи Николай Младенов отказа да отговаря на въпроси, свързани с информацията за работата на баща му в структури на бившата Държавна сигурност (ДС).

Според публикация във вестник „Репортер“ баща му Евтим Младенов е работил като шифровчик на Първо главно управление на ДС, т.е. разузнаването. Изданието публикува факсимиле на документ, който авторът на статията е открил в служебния архив на Първо главно управление.

И досега се знаеше, че Младенов-старши е работил за ДС, докато е бил дипломат, но не беше публикувано писмено доказателство какви точно са били задачите му.

„Не ви ли е малко неудобно да ми задавате такива въпроси?“, отговори Младенов на водещия в сутрешния блок на bTV Виктор Николаев, макар той да се извини, че пита за починал член от семейството на министъра.

„Неудобно ми е“, отговори журналистът, но поясни, че задава този въпрос в контекста на политиката на правителството да отзове всички посланици с досиета от ДС.

„Тогава не го правете“, отвърна Младенов и продължи: „Аз не ви питам за родителите ви и ви моля да не бъдете част от тази комунистическа конспирация, която иска да обясни дейността на едни хора с техните роднини и с техните родители. Не намесвайте баща ми, не намесвайте родителите ми и семейството ми, защото ставате част от една много мръсна кампания. Нямате място в нея и не смятам, че е коректно“.

Той изтъкна, че е изключително неприятно, когато за един човек се опитват да съдят за действията му на базата на неговите роднини.
„Политиката, която съм заявил, е ясна и категорична, и ще я преследвам до последния ден на това правителство, и се надявам, че тя ще бъде успешна. България не може да бъде представлявана от хора, които са били свързани с Държавна сигурност. Аз няма да позволя посланик в страна – член на Европейския съюз, изпратен `70-те години там да шпионира срещу тази страна, да разработва канали на влияние и т.н., да представлява съвременна България“, каза още министърът.

Той отново призова журналистите да не стават част от „една долна кампания“, но отказа да отговори кой стои зад тази кампания.
„Недейте по този начин да действате, по който са действали същите тези комунисти, които сега са толкова праведни – през `40-те години. Говорите на базата на някакви приказки. Не ви ограничавам правото да питате, но бъдете така добри да уважавате моето право да говоря за политиката, която следвам“, заяви накрая Николай Младенов.

http://dnes.dir.bg/news/darzhavna-sigurnost-bashta-nikoli-mladenov-12151216

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *