31/05/2020

Руснаците ни искат 1 милиард евро заради спряния строеж на АЕЦ „Белене“

„Атомстройекспорт“ увеличи иска си към НЕК по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ “Белене“ на 1 млрд евро, съобщиха от пресцентъра на руската компания, цитирани от БГНЕС. Първоначалният иск на руската страна бе за 58 млн. евро.

На 10 септември 2012 г. ЗАО „Атомстройекспорт“ увеличи иска си  по делото, намиращо се за разглеждане в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж, съобщават от компанията.

В края на март икономическият министър Делян Добрев обяви, че руският строител на атомни електроцентрали „Атомстройекспорт” няма да търси компенсация от България, след като София се е отказала от плановете си за строежа на АЕЦ „Белене”. Тогава от БСП предупредиха, че искът на руската страна може да стигне 1 млрд. евро.

НЕК пък е внесла насрещен иск в Арбитражния съд в Женева срещу  „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ за 61.8 млн. евро за продадено старо оборудване в „Белене“, което вече е инсталирано в руска ядрена централа.

„Тук не става дума за ефимерни или морални щети. Става дума за конкретни разходи, направени от руската страна или които руската страна е заплатила на подизпълнителите, включително чуждестранни, като концерна „Карсиб“. Естествено е, че тези разходи на „Атомстройекспорт“ трябва да бъдат възстановени, защото това са реални пари, които вече са платени“, категоричен е говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков. Освен това той отрече да не е имало инвеститорски интерес към проекта. „Инвеститори имаше, при това в този вид, който искаше българският възложител: руски инвеститор, но с миноритарен дял /под 51%/; руски плюс европейски инвеститор /френската „Алтран“ и финландската „Фортум“/. Тези български искания винаги бяха удовлетворявани“, добави говорителят на „Росатом“.

Увеличението на иска е във връзка със спирането на проекта, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО „Атомстройекспорт“ за понесените загуби и щети. В тази връзка, искът на „Атомстройекспорт“ включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването на удължения цикъл на изработване, щети и др. Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро.

„Атомстройекспорт“ в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване за удължения цикъл на изработване, срокът за производство на  което е от 6 месеца до 3 години.

По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК ЕАД да го приеме. „Атомстройекспорт“ е финансирала поръчката не само чрез аванса, получен от НЕК ЕАД, но и с кредитни средства.

http://dnes.dir.bg/news/aetz-belene-kompensatzii-11962731

(Visited 81 times, 1 visits today)

One thought on “Руснаците ни искат 1 милиард евро заради спряния строеж на АЕЦ „Белене“

  1. Българите продължават да страдат от недомислията на българските политици и така… няма излизане от тъмния тунел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *