25/04/2024

Животът на Марс изплаши учените

Марсоходът Curiosity може да нанесе  непоправими щети на Червената планета заради небрежност на инженерите. Техници отворили стерилизирана кутия с инструменти и пренесли там земни микроби, съобщава Sky News.

Микробиологът от НАСА Катрин Конли съобщава, че научила за това извънредно произшествие още на 26 ноември, но по онова време вече било твърде късно да се поправи грешката. „Те (техниците) са направили това без да ме осведомят“, казва Конли.

Изяснено било, че техниците са отворили кутията, за да поставят резервни части, защото се страхували, че твърдото кацане може да повреди някои детайли. Муждувременно според правилата на НАСА това не бивало да се прави заради опасността от заразяване на Марс със земни форми на живот. Всички части на Curiosity, които е трябвало да се докоснат до повърхността на планетата, в това число и шестте колела, са били стерилизирани.

Опасността се крие в това, че при съприкосновение на сондите с лед или вода, които теоретично може да има на Червената планета, бактериалните спори могат да ги заразят и да се размножат. Сега на учените им остава само да се надяват, че марсоходът няма да намери вода.

В противен случай на Марс мокат да кацнат 250 хиляди спори на бактерии от Земята. Повечето от тях би трябвало да са загинали в първите минути след кацането заради ниските температури, заради атмосферата, наситена в въглеродни газове и интензивното ултравиолетово излъчване. Но част от тях могат да оцелеят.

Според професора от Калифорнийския университет Джон Ди Румел ще бъде ужасно, ако бъдещи експедиции намирайки най-накрая живот на Марс изяснат, че това е живот от Земята. Известно е, че на Марс има воден лед на полярните му шапки, а също и под повърхността на планетата. Учените не изключват на Червената планета да има и течаща вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *