25/04/2024

Навърши се година от трагичната смърт на 15 българи в Охрид

Измина една година от трагедията в Охридското езеро, когато 15 българи – тръгнали на екскурзия, се издавиха благодарение на лакомията и лекомислието на един охридски капитан.

В 11 ч. местно време на фаталния 5-ти септември македонското корабче „Илинден“, което превозваше над 50 български туристи към манастира „Свети Наум“, потъна за минути на 200 метра от брега. Загинаха Кула Маджарова, Нонко Маджаров, Славка Иванова, Лушка Стоянова, Мария

Димитрова, Гана Георгиева, Георги Метанов, Тодор Стаменов – всички те от село Антон. Загинаха и четирима души от Пирдоп – Гана Лукова, Мария Георгиева, Лула Балабанова, Павел Павлов. Удавиха се също така Зорка Георова от село Мирково, Невена Панчева от Златица и Динка Гущанова от Рибарица.

Село Антон, което даде най-много жертви, беше в траур осем дни.

Скоро след това започнаха проверки на фирмите „Клюнчев“ ООД и „Солак
тур“ ООД, които са споменавани като извършители на организиран превоз за българските туристи в Охрид. Участници в екскурзията са подали сигнал в Министерството на икономиката, че пътуването е организирано от съпругата на Клюнчев – Боряна Георгиева.

През юли 2010 г. Димитровградският районен съд призна Боряна Георгиева за виновна в това, че е извършвала външно-търговска туроператорска дейност, без необходимата регистрация, изисквана по Закона за туризма. 4500 лв. е наложената от съдия Петрова глоба. Освен
това в продължение на 2 години тя е лишена от правото да упражнява каквато и да е търговска дейност.

Македонските власти пък приключиха разследването за потъването на кораба „Илинден“ на 4 март тази година. На 9 април стана ясно, че прокуратурата в Охрид е изготвила обвинителния акт във връзка с потъването на „Илинден”. Повдигнати са обвинения срещу капитана на кораба Сотир Филевски и представителя на хърватската компания „Лойд” Бранко Баич, съобщи македонското електронно издание “Кирилица”.

При разглеждането на обемната документация и проведените технически експерименти на кораба прокуратурата е взела решение като обвиняем да бъде привлечен и Бранко Баич, който според държавното обвинение на Македония е отговорен за това, че е издал техническото разрешение за ползването на кораба „Илинден” . Двамата ще отговарят за „тежки деяния срещу сигурността на лица и транспортното имущество”.

Впоследствие в. “Вечер“ публикува материал, от който стана ясно, че прекомерният брой на пътниците в задната част на “Илинден” и повреденият рул са причина за потъването на кораба. В обвинението срещу капитана Сотир Филевски се посочва, че той не е поддържал системата за управление, не е подмазвал стоманеното въже, а рулят не се е въртял във фаталния ден, припомня БГНЕС. Пренатовареността на кораба е повлияла лошо на хидростатичната стабилност и се е стигнало до късане на въжето, предизвикало едностранно разтоварване на прекалено затегнатата система за управление.

Така корабът се наклонил надясно, люшкащите се пътници са го наклонили критично, навлязла е вода и корабът е потънал. Бранко Баич, инспектор на немската компания “Лойд”, е обвинен в безсъвестно изпълнение на техническия надзор на съда.

В памет на загиналите днес ще бъде отслужена панахида в Охрид. На нея ще присъстват роднини на загиналите, а също и представители на българските власти и на местната община, граждани, помагали при спасяването на пострадалите българи, членове на Инициативния комитет “5-ти септември” в Охрид.

В десет часа сутринта в църквата „Свети Никола“ ще бъде отслужен помен за жертвите, а след това кметът на Охрид и делегации от Пирдоп и Антон ще посетят мястото на инцидента. Очаква се в Охрид да пристигнат десетки българи – приятели и роднини на загиналите.

„Илинден“ потъна на 5 септември миналата година близо до къмпинг
„Елешец“ на Охридското езеро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *