25/04/2024

Премиерът призна, че вицето му Цветанов е направил гаф

Министър-председателят и шеф на партия ГЕРБ Бойко Борисов призна, че неговият вице и вътрешен министър Цветан Цветанов е направил гаф, като е съобщил, че навремето е бил искан подкуп от сегашния кандидат за президент Росен Плевнелиев.

„Когато човек участва в семинар и говори няколко часа, винаги може негови думи да бъдат сглобени, за да се направен скандал“, каза Борисов в отговор на въпрос по телефона дали е направил гаф Цветанов  в Пловдив, където са го чули местни журналисти.„Аз също съм пострадал, когато в Чикаго със стотици хора на среща говорих за ситуацията в България. До ден-днешен Станишев продължава да лъже, че съм казал „лош човешки материал“, добави Борисов. „Възползват се от добрината на Росен Плевнелиев и се опитват да си правят политика на негов гръб“, каза още премиерът Бойко Борисов и упрекна за това „синьо-червените“.

В интервюта по телефона за различни телевизии министър-председателят беше попитан за приказките около въпроса искан ли е бил подкуп от Плевнелиев преди пет години. Борисов каза: „Когато станах кмет, аз нямах нито един общински съветник, а сделката (за Бизнес парк „София“ в ж.к. „Младост 4″ – бел. ред.), която беше чакала седем години, си мина по реда“.

Премиерът вчера е разговарял с Плевнелиев по тази тема. „На него никой директно не му е искал подкуп“, каза Борисов. Вчера същото заяви и кандидатът на ГЕРБ за президент. Плевнелиев е казал на премиера това, което е казал и в интервю за вестник „Банкер“ през 2007 г. – че са му били правени намеци.

По Би Ти Ви бе изчетено интервюто, което не се различава по нищо от казаното вчера от кандидат-президента. Интервюто от 2007 г. е със заглавие: „Живеем в града на греха“. В него Плевнелиев сравнява дружеството „Софийски имоти“  с „еманация на злото в столицата“.

„Това е единствената прозрачна сделка, която изцяло е в полза на общината и може би защото е прозрачна и в полза на общината тя не става“, казва тогава Плевнелиев.

В друго някогашно журналистическо разследване, озаглавено „Как да извиеш ръцете на чуждестранен инвеститор“, се разказва как една фирма попада в капана на общината. Тогава Плевнелиев заявява, че са германска публична компания, която не може да вади пари за такива цели. „Ако системата ни за управление не беше такава, досега всички тези лобита в общината можеха да бъдат „напазарувани“ и да сме забравили за проблема, а не да се бавим вече 7 години“. Тогава Плевнелиев е категоричен, че няма да плати и лев подкуп.

„Не искам повече Плевнелиев да бъде замесван в този скандал“, заяви Борисов. “ Когато станах кмет, имаше стотици такива сигнали. Колко хора идваха и се оплакваха от почти всички общински фирми“. „Разликата между мен и Плевнелиев е, че аз съм полицай и направихме с прокуратурата всички необходими действия и вече по много от тях има издадени и присъди, но Плевнелиев няма такова мислене.Той не е полицай, той не знае, че би могло всичко това да се случи“, коментира премиерът.

Според Борисов човек с полицейско мислене при такава ситуация щял да сложи белязани пари, за да залови нарушителите на закона. „Оказва се, че общински съветници от БСП са знаели. Ами като са знаели, имаха вътрешен министър – защо не са сигнализирали?“

Премиерът е категоричен, че не иска предизборната кампания да се води така, а предпочита да се обсъдят програмите на кандидатите.

„Ако не бях премиер щях да кажа имената не на трима брокери, а на десетима, които са искали подкупи. Щях да започна отдалеч. Но сега от тази си позиция всеки намек, означава да се вкарам в играта на БСП“, каза министър-председателят.

Той напомни, че когато е станал кмет вече са били разпродадени включително и парковете в София. И добави, че като се започне от „Софийски имоти“ и се стигне до „Трамкар“ и озеленяването – за някои от тези фирми вече има издадени присъди.

vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *