29/03/2024

Нарастват опасенията за поскъпване на бензина до 3 лв. за литър

Международната обстановка, която влияе върху цените на петрола, предполага през септември и октомври да се стигне до поредно покачване на световните котировки, затова е нормално вътрешните цени да достигнат около 3 лв. за литър бензин през есента.

Това прогнозира в интервю за „Нова телевизия“ икономистът Кольо Парамов, който заедно с бившия общински съветник Владимир Каролев коментира политиката на кабинета по овладяването на вътрешните цени на храните и горивата, наблюдавано през последните два месеца.

Като припомниха, че икономиката на България е твърде малка, за да влияе върху цените на основните суровини, двамата икономисти се обединиха около становището, че единственият инструмент на държавата срещу поскъпването е прилагането на адекватна политика за насърчаване на доходите на населението.

„Основният икономически лост на държавата е да създаде конкурентна среда, която в условията на България означава засилен контрол за спазване на основните данъчни и други закони“, припомни Каролев. Само така българският бизнес би могъл да повиши производителността си, което ще се отрази и върху политиката на доходите, заключи експертът.

Коментирайки изразеното в края на миналата седмица становище на министъра на транспорта Ивайло Московски за евентулно намаляване на ставката на акзиците за горивата в рамките на Европейския съюз (ЕС), икономистите припомниха, че подобен дебат в ЕС изобщо не е повдиган, а че самият министър само е изразявал свое лично предположение.

В същото време пред БНТ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков подкрепи идеята за евентуално намаляване на акциза или ДДС за горивата. Той предложи също комисията за защита на конкуренцията да заостри вниманието си върху пазара, като провежда периодични проверки за еветуално наличие на картел в бранша.

Пред „Нова телевизия“  Каролев одобри идеята на Трайков. Заедно с Парамов той подкрепи и друго становище на бившия министър – че държавата би могла да влияе върху монопола на цените на горивата, ако изнесе част от задължителните запаси в акцизни складове в Румъния или Гърция, за да премахне монопола върху запасите.

Бившият общински съветник обясни също, че положителен ефект върху световните цени на петрола би имала и обявената неотдавна новина от САЩ за евентуално отваряне на държавните нефтени запаси. Като направи уговорката, че е възможно това да е предизборен ход на президента Барак Обама, Каролев припомни, че евентуална война пък би довела до ръст в цените.

В тази връзка Каролев припомни, че сегашните цени все още не са достигнали негативния тренд от 2008 г., когато барелът достна 92,9 евро. В момента тази цена се движи около 77 евро, припомни Каролев.

Каролев и Парамов отново се обединиха около мнението, че държавата би трябвало непряко да влияе върху политиката на доходите, поставяйки равни условия за развитието на бизнеса.

„Не може шепа български милионери да формират депозити от 10 млрд. лв., колкото са влоговете на 7 милиона българи“, коментира Парамов, припомняйки банковата статистика за размера на депозитите.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/narastvat-opaseniiata-za-poskypvane-na-benzina-do-3-lv-za-lityr,139031/

2 thoughts on “Нарастват опасенията за поскъпване на бензина до 3 лв. за литър

  1. „„Не може шепа български милионери да формират депозити от 10 млрд. лв., колкото са влоговете на 7 милиона българи“, коментира Парамов, припомняйки банковата статистика за размера на депозитите.“
    –––––
    Та значи няма никакво значение, дали е комунизъм или демонокрация. Винаги има някой, който краде и такъв, дето му пази гърба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *