26/04/2024

„Кюриосити“ стреля с мощен лазер по марсиански камък

В неделя „Кюриосити“ успешно изпита лазер за изпаряване на марсианска скала с цел изучаване на нейния състав, предаде CNN.

Целта на автоматичния апарат бе камък в кратера Гейл на три метра от мястото на кацане на марсохода. Лазерното оръжие успя да изгори неголям каменен фрагмент на повърхността, извършвайки 30 поредни изстрела с периодичност от 10 секунди. Това е първият случай, когато лазер с такава мощност се използва на друга планета. Монтираните на апарата датчици регистрирали пара, образувана при въздействието на лазера върху камъка, който получи името Коронация (Coronation).

„За създаването на този лазер бяха необходими осем години, но той напълно оправда усилията. Целият наш екип извърши огромна работа и с вълнение очаква по-нататъшните резултати“, коментира вчерашният експеримент Роджър Винс от Националната лаборатория Лос Аламос.

От момента, когато мобилната научна лаборатория извърши кацане на Марс, изминаха две седмици. Целта на апарата, представляващ автономна химическа лаборатория, е търсене на следи от живот на планетата и изучаване на нейната геологическа история. С негова помош учените се надяват да установят съществувала ли е на Марс плътна атмосфера с високо съдържание на вода.

Coronation ще работи на повърхността на Червената планета минимум една марсианска година, която продължава колкото около две земни години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *