28/03/2024

Г. Каспаров: Жените от „Пуси райът“ са политически затворнички

Бившият шампион по шах, лидер на опозиционната организация Граждански фронт в Русия и председател на базираната в САЩ Фондация за човешки права, Гари Каспаров, коментира присъдата на „Пуси райът“ пред „Уол Стрийт Джърнъл“, цитиран от „Дневник“.

Единственото изненадващо нещо при произнасянето на присъдата срещу „Пуси райът“ беше колко хора се направиха на изненадани. Трите млади жени са изпратени за две години в затвора заради пародията с пеене на анти-Путин „молитва“ в храма „Христос Спасител“.

Затварянето им е следващата логична стъпка от системното настъпление на Владимир Путин против „действията срещу обществения ред“ – широкият термин, с който Кремъл описва всяко публично демонстриране на съпротива. За стоте дни, откакто Путин стана президент, бяха приети нови закони срещу демонстрациите и домовете на опозиционни лидери бяха претърсени. Това не са действия на режим, готов да прояви милост към всеки, който напада най-новия съюзник на Путин – Руската православна църква и нейният патриарх. За съжаление не бях вътре, за да чуя присъдата, която съдийката чете няколко часа, пише Гари Каспаров.

Събралите се пред сградата правеха почти невъзможно да се влезе, така че останах до входа и отговарях на въпроси на журналисти. Изведнъж бях повлечен от група полицаи – практически бях отнесен, като всеки мой крак и ръка бяха хванати от по един полицай. Те отказаха да ми обяснят защо ме арестуват и ме натикаха в полицейски микробус. Когато се изправих и отново попитах защо съм задържан, тези разбойници побесняха. Бях окован в белезници, душен и ударен няколко пъти от група униформени, преди да ме откарат в полицейския участък с десетки други протестиращи. След няколко часа ме пуснаха, като преди това ми съобщиха, че съм разследван за престъпление – нападнал съм полицай, твърдящ, че съм го ухапал, съобщава в коментара си Каспаров.

Лесно е да се изсмееш на подобно шантаво обвинение, когато има толкова много видеозаписи и снимки на това как полицаите ме бият и дърпат. Но в страна, където могат да те тикнат в затвора заради песен, на човек трудно му става смешно, изтъква бившият шампион по шах.

Ожулванията ми ще заздравеят дълго преди членовете на „Пуси райът“ да излязат на свобода и да видят отново малките си деца. В миналото критици и врагове на Путин бяха затваряни с различни подозрителни обвинения – от измама до тероризъм. Но сега маските са свалени. Колкото и да е невероятно, трите момичета от „Пуси райът“ станаха първите ни истински политически затворници. Подобна арогантна стъпка трябва да предизвика тревога, но лидерите на свободния свят очевидно са способни за проспят всеки сигнал за пробуждане. Ако за правосъдната система това бе просто поредният случай, същото важи и за международната реакция, коментира Гари Каспаров пред „Уол стрийт джърнъл“.

Говорител на администрацията на Барак Обама нарече присъдата „непропорционална“, сякаш срокът затвор е единственият проблем с тази открита репресия срещу политическото говорене. Руската конституция може свободно да се прочете в интернет, но това си беше средновековен показен процес, който няма нищо общо с Наказателния кодекс. На Путин не му пука какво казва западната преса или какво пишат в Туитър знаменитости в подкрепа на „Пуси райът“. Това не са средите, от които той се интересува, посочва Каспаров.

В петък в. „Ведомости“ съобщи, че бившият ръководител на Дойче банк Йозеф Акерман може да оглави руски държавен фонд, управляващ стотици милиарди долари. Докато банкерите и други от западните елити с готовност се редят на опашка за поръчки от Путин, ситуацията в Русия само ще се влошава. Ако в Държавния департамент на САЩ са „сериозно загрижени“ за свободата на словото в Русия, както твърдят, предлагам им да прекратят съпротивата си срещу закона „Магнитски“ в Сената. С него ще се наложат финансови и визови ограничения срещу функционерите, които прилагат репресивния дневен ред на Кремъл.

Растящата загриженост само подсилва факта, че нищо няма да бъде предприето. Путин не се интересува изобщо от спечелване на PR битките в западната преса или дори да се включва в тях. Той и приближените му се интересуват единствено от пари и власт и те ще се борят за тях, докато руските затвори се препълнят, завършва коментара си Каспаров.

http://dnes.dir.bg/news/gari-kasparov-pusi-riat-11815758

2 thoughts on “Г. Каспаров: Жените от „Пуси райът“ са политически затворнички

  1. Горките руснаци, те не разбраха ли,че г-н ПУТИН не обича никои да се бърка във вътрешните работи на страната му.

  2. Путин е един ционист, човек без душа, както са всички политически боклуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *