27/04/2024

Учени: Може да се ходи по водата както по сушата!

От Светото писание знаем, че Исус Христос изумил апостол Петър и другите свои ученици, плаващи на лодка в Галилейското море като достигнал до тях, ходейки по водата.

Не по-малко били удивени съвременни учени от млади хора на вечерно парти, които качили в Youtube своя фокус – те вървяли по водата на басейн. Как са го направили? Оказва се – по много прост начин. Те насипали в басейна царевично нишесте.

Ако тази смес удари краката, частиците на нишестето, висящи във водата се събират подобно на начина, по който снегът се събира около снегорина. Това уплътнение образува по-тежък участък, който може да отблъсква със същото налягане, което е концентрирано в крайчето на висок тънък ток, пише WordScience.org

„Ако се опитате да ударите суспензията, може да си счупите китката, обяснява Скот Вейтукейтис, физик от Университета в Чикаго. Вода, с прибавено в нея царевично нишесте в равни или по-големи количества от много време е била обект на демонстрации на научните панаири. Тя е наричана „ненютоновска течност“ тъй като не се държи като обикновена течност“.

Ако човек пусне ръката си в такава ненютонова течност, тя достатъчно гладко ще влезе в нея без осебено съпротивление. Но ако я ударите силно, ще получите не по-малък по сила ответен удар, коментират учените.

Ренгеновите лъчи показали как непрозрачната субстанция се движи под повърхността. Моделирането на основата на получената информация показва, че при първоначалното въздействие се притиска водата в пространството между частичките на нишестето. Те се групират в разширен фронт, който се държи като твърдо вещество, отблъсквайки въздействието с прът.

Колкото до ходенето на Исус Хирстос по водата тук, разбира се, са действали различни сили. Възможно е тайната да се крие в рядка климатична аномалия. По-конкретно в тази гореща страна изведнъж се е появила ледена кора, покрила повърхността на водоема. По нея Синът Божий достижнал пеша до учениците си, е едно от възможните обяснения.

Галилейско море, Генисаретското езеро, Тивериадско море – това са древните названия на водоема, който се намира в северната част на съвременен Израел. То е с размери около 30 на 8 километра. Сега е по-известно като езерото Кинерет. От едната му страна в него се влива река Йордан, а от другата езерото се оттича. Точно тук е ходил Исус Христос по водата. А не по Мъртво море, както се заблуждават мнозина. Но е ходил при условията на тропически климат. Тогава се пита: откъде ще се появи лед на такова място?

„Може да се образуа лед, твърди Дорон Ноф, който изучава температурните колебания в района на Кинерет. Той провел експерименти с изкуствено замръзнал лед. Веднъж тук удари студ от минус 4 градуса по Целзий, който продължи два дни. Това време е напълно достатъчно, за да се образува слой лед – тънък и плаващ. Но достатъчно здрав, за да удържи човешкото тегло“, коментира той.

Ноф изследвал не целия водоем, а западният участък в района на град Табга, където са направени много археологически открития, свързани с библейските събития. По негова преценка тук има благоприятни условия за замръзване.

Според учения природната аномалия се случила преди 2500-1500 г. Тоест, във време, когато е живял Исус Христос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *