29/03/2024

Уникалният храм Кайлаш си остава загадка за учените (снимки)

23451678Индийското село Елора е прочуто в цял свят със своите многоетажни пещерни комплекси от храмове. Най-грандиозният и невероятен сред тях е Кайлаш. Наречен е на свещения за три религии удивителен хималайски връх в мистичния Тибет.

Храмът Кайлаш е най-голямата в света монолитна структура, изсечена в скала.

Към настоящия момент в Елора се намират древни индуистки светилища – 17 пещери в центъра, 12 будистки и 5 джайнистки. Най старите сред тях са индуистките. Джайнизмът възниква от индуизма и той също е по-стар от будизма. Джайнистите първи приложили индуисткият архитектурен метод за построяване на храмовете във вид на символична планина.

Не е известно кои са построили тези древни храмове. Основните пещери в Елора са създадени в незапомнени времена. Този уникален храм е строен в продължение на 1,5 века. Учените досега не са намерили никакъв запазен надпис или следи от описание за строителството.

Храмът Кайлаш фактически не е бил построен. Всяка негова структура е изсечена в гигантска скала, а работниците са вървели от горе надолу без да използват строителни скелета. Храмът е изцяло покрит с много сложни резби.

Уникалният храм е с обща площ 1980 кв. метра, разположен в центъра на изсечения двор с размери 58 на 51 метра, слизайки на 33 метра дълбочина. За сравнение – този храм е два пъти по-голям и един половина пъти по-висок от прочутия в цял свят храм на Партенона в Атина.

Изчислено е, че за неговото построяване е трябвало да бъдат изнесени 200 хиляди тона планински скали. Според някои учени са били необходими 7000 работници и 150 години, за да бъде завършен храмът. И в добавка – всичките 34 пещери в Елора нямат естествен произход, те са били изсечени в монолитна скала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *