18/04/2024

Имане по китайските мащаби: изровиха 200 хил. златни монети

Двеста хиляди златни монети с общо тегло над 4 тона са открити на строителна площадка в град Сучжоу, в източнокитайската провинция Цзянсу. Това е едно от най-големите и най-старите съкровища в историята. Учените са датирали монетите приблизително към периода на династията Сун, управлявала Северен Китай между 960-1126 г.

Тогава времената съвсем не са били спокойни – опустошителни набези на външни врагове и селски въстания, заради социални проблеми, доста са усложнявали живота както на управляващата династия, така и на обикновените хора, пишат световните агенции.

Вероятно съкровището е скрито, за да се използва при по-спокойни времена. Имането било толкова дълбоко зарито в земята, че не е било открито нито при династията Сун, нито при следващите династии – Юан, Мин, както и по времето на останалите владетели в този регион, които са били достатъчно много.

Щастието обаче сполетя археолозите. Ценният товар е бил превозен с камион за експертиза. Каквото и да докаже тя, това няма да намали цената на съкровището.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *