18/09/2021

Хванат с подкуп чиновник да губи пенсията си, предлага ГЕРБ

Хванат с рушвет чиновник да губи целия си осигурителен стаж, без който не може да взема пенсия.

Това предложение, което да влезе в специален закон срещу корупцията, лансира вчера шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев (на снимката).

Пред в. „Монитор” Велчев поясни, че можем да се поучим от практиката в Германия, където строгото наказание с отнемането на стажа се налага за всеки полицай, хванат с подкуп, пък бил той и 5 евро.

У нас мерките трябвало да са дори по-строги като се имало предвид колко дисциплинирани са немците.

Като отидете в общината, в 90 процента от случаите не се спазват срокове за много документи, даде пример Велчев и добави: „защото чиновниците се надяват да получат нещо „допълнително“, цитира го БТА.

Наказанията за корупция трябва да се определят в зависимост от стъпалото, което заема съответният чиновник в етажите на властта, посочи още Красимир Велчев. Така шеф на дирекция в някое министерство или кмет би трябвало да отнася много по-тежка санкция в сравнение с един сътрудник.
„За да има ефект, този закон трябва да всява страх с изключително строги наказания”, категоричен е той.

Такъв документ бил необходим, тъй като разпоредбите в Наказателния кодекс явно не били достатъчно конкретни, защото отваряли врати за нарушения.
Явно, че сегашните закони не са достатъчно конкретни, след като такива негативни неща продължават в обществото, каза Красимир Велчев.

Иначе Красимир Велчев казва, че корупция в този кабинет няма, има на по-ниските нива. По думите му особено голяма е корупцията на средните нива.

Той призна, че засега само се обсъждали идеи за закон за корупцията, нямало нищо конкретно все още. За мен е важно и ще се радвам, ако в нашия мандат направим закон за корупцията, посочи Велчев, цитиран от БТА. И уточни, че това не е елементарно и лесно.

Поводът за изявлението на Красимир Велчев са първите три години от управлението на ГЕРБ и оценката на опозицията.

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-gerb-podkup-11506457

(Visited 62 times, 1 visits today)

One thought on “Хванат с подкуп чиновник да губи пенсията си, предлага ГЕРБ

  1. Щели да им вземат пенсиите… Те, само от лихвите по депозит си живеят, като царе. За държавна измяна – ефективни присъди и конфискация на имущество!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *