25/04/2024

Има случаи, когато лекарствата не смъкват високото кръвно. Защо?

Повечето от нас знаят, че стойностите на кръвното налягане са основен показател за здравословното ни състояние. То се проверява лесно. Много хора в България вече имат навици за измерването на кръвното вкъщи.

Случва се въпреки диетитне, постоянните измервания и редовното пиене по лекарско преписание на лекарствата кръвното упорито да е високо и да измъчва хората. Ето някои от основните причини за това.

Неправилно лечение

Най-вероятно не се лекуваме правилно. Принципно лечението на хипертонията се провежда на няколко етапа в зависимост от началните й стойности. При кръвно около 140/ 90 мм живачен стълб се препоръчва диета, както и повече движение в рамките на няколко месеца. Ако след това няма промяна в стойностите, се пристъпва към медикаментозна терапия – най-често комбинация от диуретик и бетаблокер за въздействие върху бъбреците и сърцето.

Точната доза е строго индивидуална. Тя подлежи на корекции през различните месеци и е много важно да се проследява от лекар, предупреждава 24 часа. Ако кръвното остава високо, първото нещо, което трябва да се провери, е дали се приема адекватна доза от антихипертензивния медикамент.

Проблеми с отделителната система

Няколко вида бъбречни заболявания могат да доведат до трайно повишаване на кръвното налягане. Първични болести като бъбречна поликистоза и някои други унищожават бъбречната тъкан. Така кръвта не може да се филтрира нормално и лекарствата не действат. Друг проблем е стеснението на бъбречната артерия. То се среща най-често при млади жени.

Вторично заболяване на бъбреците, което води до постоянна хипертония, е диабетната нефропатия. При дълготрайно боледуване от диабет, както и неправилно негово лечение, кръвното налягане престава да се подчинява на медикаментите. При диагностика на хронични проблеми с кръвното е задължително да се прави и ехография на бъбреците.

Болести на сърцето

Такива са хронична обструктивна хипертрофия на сърдечния мускул, кардиомиопатии. На практика множество кардиологични проблеми могат да се окажат причина за трайното повишение на кръвното. Всъщност медикаментите, които понижават стойностите му, влияят върху ритъма на сърцето.

Ако обаче поради различни дефекти и заболявания то не може да се съкращава ритмично, тези лекарства няма да подействат. Затова при упорито главоболие, постоянни високи стойности, които не се смъкват с хапчета, редно е да се направи ехография на сърцето.

Хипертонична криза

Хипертоничната криза представлява внезапно, остро състояние, обасняват специалистите. Може да се предизвика от силни емоции, прием на много кафе или алкохол, както и инфаркт или друго заболяване с необходимост от спешна намеса. При хипертоничната криза обикновените хапчета не действат. Необходимо е да се вкарат други медикаменти с инжекция еднократно или постоянна система.

Проблеми с надбъбречните жлези

Рядко, но все пак е възможно надбъбречните жлези да могат да бъдат първоизточникът както на хипертонична криза, така и на трайно повишено кръвно налягане. Това са случаите на туморни образувания в надбъбречните жлези или от подобна на тях тъкан из тялото. Те стимулират продукцията на адреналин, който свива съдовете и ускорява сърдечната дейност.

Лечението отново е по спешност за овладяване на кръвното, както и оперативно, за да се отстранят въпросните тумори. Това се прави от ендокринолози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *