26/04/2024

Натуткаха се!

След повече от 20 години пъшкане под игото на всепроникващо
рушветчийство и престъпност, в това число – и битова, която мори
най-много народа, но която управляващите за нищо я нямат, след три
пълни години на власт, от партия ГЕРБ се натуткаха и започнаха да
говорят за антикорупционен закон (вижте подробности тук).

Обърнете внимание – засега само говорят. Дори проект в суров вид няма управляващата партия. Нищо, че непрекъснато сме за посмешище по този показател пред Европа, нищо че всеки нов доклад на ЕС за България съдържа все едни и същи стари констатации за пробойните в управлението на държавата тъкмо в тази насока.

По правило под европейските констатации народът се подписва с две
ръце.  А българските управляващи – не само сегашните… О, управляващите наизменно проявяват един удивителен талант, който наистина няма равен на себе си: почти всяка критика, долетяла от Брюксел, на местна почва се тълкува като похвала и напредък…Да не говорим, че ако не наближаваха периодично датите на евродокладите, дори нямаше да се говори по въпроса.

Ясно е, че до изборите за нов парламент този закон може да стане, може и да не стане. Но да допуснем, че все пак влезе в сила някъде
догодина. Нещата така са изчислени, че ако сегашните управляващи не
повторят мандата си, под ударите на този закон да са следващите. Ако
пък са същите – имаха и имат достатъчно време да се възползват от широко отворените сега врати в полето, през които с бодра стъпка преминава корупцията.

През годините, в които ние имитирахме правене на нещо, хората не стояха със скръстени ръце. Нека не вземаме за пример Германия – богата държава с утвърдена демокрация (не като българския ерзац). А да погледнем кавказката държава Грузия, която през последните години неизменно води световната класация по темповете, с които методично унищожава корупцията.

Една държава, в която катаджиите не вземат подкупи, в която полицията след рейтинг от 5 процента, сега направо удря тавана по доверие сред народа (що ли не се правят проучвания у нас в тази посока?), в която личните карти се издават за 10-15 минути. Една държава, която е била по-корумпирана и от България (вижте още наистина удивителни подробности тук).

Това иде да покаже, че в България само се говори сериозно по тази
важна тема. Но никога не се върши нищо значимо по изкореняване на
мръсотията в обществото.

Цяло чудо ще е, ако този закон въобще влезе в пленарна зала.  Ще бъде
пък истинска сензация, ако някой тръгне да го прилага. Откъде идват
съмненията ли? Ако някое от грандоманските български правителства,  които сякаш са избрани да служат на извънземните, а не на хората в тази страна, имаше сериозни намерения по въпроса, още с вземането на власта щеше да се захване точно с корупцията. Вместо това непрекъснато ставаме свидетели на рушветчийство, под диктовката на което се оформят ключови парагрифи в законите.

 

Автор: Елена Емануилова

One thought on “Натуткаха се!

  1. „.Ако някое от грандоманските български правителства, които сякаш са избрани и служат на извънземните,…“
    –––––––––––––-
    Да знаеш, че си много прав! Буквално!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *