06/07/2020

Цветан Цветанов: Всички партии са толерирали мафията

Българската организирана престъпност е била толерирана от политическата класа в България през последните 20 години. Това каза по Тв7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Коментарът му бе във връзка със специализираната полицейска операция „Кокаинови крале”, проведена съвместно с италианските служби. При нея вчера бяха задържани 30 души, сред които 15 българи, за трафик на кокаин в Италия. Ръководител на българската група е задържаният неотдавна у нас Евелин Банев – Брендо.

„Самото израстване на това ниво на Брендо и неговите съратници в тази организация не е станало без съгласието или бездействието на българската държава”, отбеляза Цветанов, цитиран от „Фокус“. По думите му организираната престъпност е интегрирана от началото на Прехода от всички политически партии.

С вчерашната операция успяхме да измием един огромен срам, който страната ни трупаше в европейски план и то затова, че през 2007 година, когато е започнала операцията, е имало изтичане на информация и една яхта в Карибския басейн е изоставена с огромно количество кокаин. През 2008 г., когато е правена сериозна оперативна среща между българската страна и швейцарската, испанската, италианската, тогава два часа по-късно цялата информация е изтекла и италианските власти са преценили, че няма да работят с българските власти по групата на Брендо”, посочи министърът.

България спечели доверие с операция „Кокаинови крале”, подчерта Цветан Цветанов.

Делото за пране на пари срещу Брендо е започнато 2007 г. и още сме в съдебен процес и не знаем кога ще свърши, каза още Цветанов. „Това е човек, който има огромен финансов ресурс”, допълни той.

Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Крайчев са подсъдими у нас за пране на над 2 млн. евро от наркотици и контрабанда.

http://dnes.dir.bg/news/narkotitzi-tzvetan-tzvetanov-kokainovi-krale-evelin-banev-brendo-11241212?nt=10

(Visited 222 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *